Община Сливен
Областна администрация Сливен

Сливен да предостави терени за база на медицински хеликоптери, предлага кметът Стефан Радев

26.07.2023 / 14:21

Община Сливен да предостави бъзвъзмездно за управление шест дка терен от Индустриален парк „Бършен“ на Министерството на здравеопазването, е допълнителното предложение, което предстои да влезе в дневния ред на утрешната редовна сесия на местния парламент. Това анонсира днес на пресконференция пред журналисти председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев.

 

 

 

Вносител на предложението е кметът Стефан Радев. То е в отговор на изпратено от министъра на здравеопаозването проф. Христо Хинков писмо до сливенския градоначалник. В него се описва изпълнявана от министерството инвестиция за създаване на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. С оглед покритие на възможно най-голяма част от територията, при осигуряване на максимална ефективност и бързина при оказване на спешна медицинска помощ по въздух, се планира да бъде изградена оперативна база HEMS в Сливен, на територията на летище „Бършен“. Тя ще представлява хангар и площадка за нуждите на системата за спешна медицинска помощ по въздуха.

 

 

 

Изпълняваната от здравното министерство инвестиция е част от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България и проект „Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

 

 

 

„Това безспорно е добра идея. Нямаме намерение да бавим по никакъв начин развитието на този проект, така че се надявам колегите от Общинския съвет да одобрят точката в дневния ред и тя да бъде гласувана. Крайно време е България да има такава спешна медицинска помощ“, отбеляза председателят на местния парламент Димитър Митев.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев