Община Сливен
Областна администрация Сливен

Поклон пред паметта на Ботев и загиналите за Отечеството

afuzov
02.06.2023 / 11:09

Скъпи съграждани и жители на област Сливен,

 

Отново е 2 юни - денят, в който свеждаме чела пред подвига на Христо Ботев и хилядите знайни и незнайни герои, доброволно принесли живота си в жертва за бъдещето на България. Днес за нас те са повече имена от почетните ритуални тържества и учебниците по история, отколкото реално живели хора, изоставили комфорта на собствения си живот, за да се втурнат в неравна, обречена битка в името на святата българска кауза за свобода, правда и справедливост.

 

Поклон пред тези будни, образовани, осъзнати и самопожертвователни млади български мъже, загинали в Балкана или на бесилото, пролели кръвта си по бойните полета или разстреляни с песен на уста, в името на мечтаната "чиста и свята република". Те са примера и мярата за мъжество и патриотизъм, с които се съизмерва всяко следващо българско поколение. Поклон пред гордия им и непреклонен дух, дал на България енергията да не се огъне пред историческите изпитания и да остане на картата на Европа.

 

Ако ние днес демонстрираме почит към техните имена и саможертва, то би трябвало и да сме достойни за тях - чрез отговорността, независимостта и морала в своите държавнически и човешки мисли, усилия и поведение.

 

Да живее България!

 

Минчо Афузов,

 

областен управител на област Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев