Община Сливен
Областна администрация Сливен

Община Сливен започва информационна кампания за различните видове социални услуги

стая
31.05.2023 / 15:51

Община Сливен започва информационна кампания за различните видове социални услуги. Тя ще се изразява в актуална информация и описание за функциониращите социални центрове и услуги, групите от потребители, които обхващат и дейностите, които осъществяват. Основната цел и идея е чрез кампанията да се повиши информираността сред жителите на общината, заинтересованите лица и техните близки, които имат нужда от подкрепа от социалната сфера.

 

Началото ще бъде поставено с Дневния център за подкрепа на деца и/или младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства. Разположен в сградата на бившето училище „Хаджи Димитър“ в кв. „Клуцохор“ и изграден по проект на Общината, центърът отваря врати през 2020 г. Той разполага с помещения за индивидуална работа, където екип от специалисти провеждат обучителни, терапевтични и рехабилитационни дейности. Дейностите в кабинетите за психологическо консултиране и логопедия, в залите за лечебна физкултура, за групова и индивидуална работа и психосензорната зала, са насочени към създаване на умения за водене на по-самостоятелен начин на живот, адаптиране към средата и развиване на различни умения. Дворът на центъра разполага с комбинирана спортна площадка.

 

Социалният работник Ваня Димитрова, която е част от екипа на центъра още от разкриването му и с дългогодишен стаж в сферата, споделя, че най-важното в нейната работа и на колегите й е потребителите да се чувстват добре, да са спокойни, да получават нужната подкрепа. Тя подчерта, че особено важна е обратната връзка между родителите и колегите й, която получават ежедневно.

 

Към момента 25 потребители ползват услугите в центъра. Те са разпределени в две възрастови групи. Едната група е от 3 до 18 години, а другата - от 18 до 29 години. Тяхното изхранване и извозване също е част от социалната услуга, а седмичното меню се изготвя предварително и е съобразено с всички стандарти за качество.

 

Центърът разполага с фейсбук страница, на която системно се публикува актуална информация. Тя може да бъде открита на посочения линк: https://www.facebook.com/dnevencentarsl.

 

Дневният център за подкрепа на деца и/или младежи тежки множествени увреждания и техните семейства е изграден по проект на Община Сливен чрез изпълнение на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ – „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца в община Сливен – етап II“, по Процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.019 „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите – етап 2 – предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства“ – Компонент 1 по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Финансирането е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

Видео-материал за дейността на Дневния център може да видите на посочения линк: https://www.facebook.com/obshtina.sliven

 

Информационната кампания продължава, като системно ще бъдат публикувани материали и кратки видео записи с описание на останалите социални услуги, които Община Сливен предоставя.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев