Община Сливен
Областна администрация Сливен

Честит празник на българската азбука, просвета и духовност!

afuzov 2
24.05.2023 / 09:50

Уважаеми учители и културни дейци от област Сливен,

 

Скъпи ученици,

 

Дами и господа,

 

За мен е особена чест и привилегия да ви поздравя по повод един от най-българските празници 24-ти май - денят, в който почитаме делото на светите братя равноапостоли Кирил и Методий и на техните следовници, създатели на българската книжовност, просвета и култура, крепители на българската нация и духовност.

 

В днешния ден отново празнично отекват Паисиевото: "О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш Болгарин" и паметните Вазовите слова: "Език свещен на моите деди ", ведно с мисълта на бележития интелектуалец Петър Увалиев за онези „величави книжовни тухли“, изградени с нашите български букви, с които е обградено и съхранено българското.

 

Живеем във време, когато красивата ни, „гъвкава, звънлива“ българска реч е подложена на изпитания, води неравната битка с кресливи чуждици и примитивни емотикони, с умишлено принизяване и изопачаване. Затова е време да се замислим, че почтителното отношение към родния ни език, дълбокото познаване на словесното му богатство, изказ, правопис и интонации са най-важните духовни зидове, които бранят българщината.

 

Скъпи ученици, мили наши деца, не забравяйте казаното от „златния учител на България“ Теодосий Теодосиев, че през XXI век най-конвертируемата и скъпа стока ще бъде доброто образование. Бъдете горди и достойни българи, където и да сте по света. Помнете и пазете своя език, история, традиции и родова памет!

 

Уважаеми учители, научни и културни дейци, интелектуалци и творци от област Сливен, отредено ви е да бъдете стожери на родната просвета и духовност във време на предизвикателства и потребност отново да се укрепват техните устои. Дълбока благодарност за труда, упорството, усърдието и всеотдайността ви!

 

И нека не забравяме, че България е навсякъде, където ечи българска реч и нечие неуверено гласче срича българските букви!

 

Честит празник!

 

Минчо Афузов,

 

Областен управител на област Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев