Община Сливен
Областна администрация Сливен

Кметът Стефан Радев поздравява медицинските сестри и специалисти по здравни грижи в община Сливен

Stefan_Radev
12.05.2023 / 12:29

В Международния ден на сестринството, който светът отбелязва днес, на 12 май, кметът Стефан Радев изпрати поздравителни адреси до медицинските сестри и специалистите по здравни грижи в лечебните заведения община Сливен. В тях градоначалникът използва случая да изрази от свое и от името на цялата сливенска общност уважение и признателност към медицинската грижа и високо хуманния дълг към човешкия живот.

 

„За мен е чест да се обърна към Вас, за да изразя дълбокото си уважение за професионализма, с който подкрепяте болката, вярата и надеждата на пациентите, дарявате им грижа и милосърдие! Като кмет на общината изказвам благодарността си за високия Ви професионализъм! Дълбоко ценим Вашето себеотдаване и неуморен труд. Той заслужава дълбока признателност от обществото! Сливен има нужда от Вас! Бъдете горди с професията си!“, се казва още в поздравленията на кмета Радев. Поздравителни адреси той изпрати още до ректора на МУ „Проф. Д-р П.Стоянов“-Варна - проф. д-р Валентин Игнатов и директора на сливенския Филиал на университета - проф. Иван Александров.

 

„Изключително сме удовлетворени, че в нашия град развива дейност учебно заведение за подготовка на медицински сестри и акушерки. Филиалът към Медицинския университет – Варна осигурява съвременно качествено обучение на бъдещите специалисти по здравни грижи в духа на обета, милосърдието и моралните закони на Флорънс Найтингейл“, пише в поздравлението си Стефан Радев. В него той още използва приятния повод да изрази благодарност за отличната организация в обучението и всеотдайността на преподавателите. „Чрез Вас бих искал да поздравя сливенските студенти за правилния избор на бъдеща професия, който са направили, и да им пожелая здраве, успехи и много вдъхновение в учебната подготовка!“, завършва кметът.

 

Филиалът на Медицински университет - Варна в град Сливен е разкрит с решение на Народното събрание от 30 януари 2013 г. и осъществява обучение по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, редовна форма на обучение. Образователно-квалификационната степен е „бакалавър“, а срокът на обучение е 4 години, като последната е преддипломен стаж.

 

Международният ден на медицинските сестри се чества официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл – първата светска медицинска сестра. Тя създава система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания през 1855 г. и обучава медицински сестри по време на Кримската война. Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва (подобна на Хипократовата).

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев