Община Сливен
Областна администрация Сливен

Стефан Радев: Националният фестивал на детската книга е истински празник за най-малките жители на Сливен

деца11
10.05.2023 / 13:09

С пищна церемония в сливенския Драматичен театър „Стефан Киров“ днес бе открит 25-ият Национален фестивал на детската книга. Традиционният форум е единственият в България, посветен изцяло на детската книга, на процеса по нейното издаване, разпространение и четене. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев, който традиционно даде началото на поредното издание.

 

„Вече 25 години този фестивал утвърждава детската книга. Радвам се, че в този конкурентен свят, който предлага богато съдържание в интернет, социални мрежи, телевизия, детската книга остава едно от най-важните неща в живота ни. Тя ни съпътства от най-ранните ни детски години, свързана е с най-свидните ни спомени до момента, в който и ние на свой ред четем детски книжки на нашите деца и внуци, мечтаейки заедно с тях“, заяви по време на откриването сливенският градоначалник. Той изрази задоволство по отношение на качеството на детските книги, което предлага все по-добро съдържание. Стефан Радев изрази още убеденост, че през годините фестивалът е дал своя принос за развитието на детската книга и се е превърнал в истински празник за най-малките граждани на Сливен.

 

Сред присъстващите бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ д-р Росица Петрова, зам.кметът Пепа Чиликова, директори и представители на различни институции в града, чуждестранни гости, ученици и граждани.

 

Официалното откриване бе съпътствано с впечатляващите музикални изпълнения на гостите от „Джуниър бенд“ от Велико Търново и домакините от Балетна формация „Барби“, които бяха бурно аплодирани.

 

Вече 25 години фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници. Той активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето. Съпътстващите го многобройни конкурси и пленери вдъхновяват децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“, която се връчва за принос в детското книгоиздаване в различни категории, вече 20 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца в България и развитието на детската илюстрация.

 

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени разнообразни прояви - премиери на най-новите заглавия от книги. Планирано е и представяне на издателства, на сборници, литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища. И тази година на официална церемония ще бъде връчена Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2023 г. Сред планираните събития са включени още майсторски класове по творческо писане и илюстрация и XII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; изложба илюстрации на Невена Ангелова, театрални представления, концерти, карнавално шествие и др.

 

Акцент в програмата е предстоящата кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Феноменът Национален фестивал на детската книга - уникално креативно пространство за деца и творци.“ Ще бъдат представени 20 доклада на участници /автори и издатели/ от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Германия и Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език, с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 

Организатор на Националния фестивал на детската книга е Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация-Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и още много приятели и съмишленици. Фестивалът продължава до 12 май.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев