Община Сливен
Областна администрация Сливен

Приветствие на областния управител по повод 9-ти май

afuzov
09.05.2023 / 14:05

Скъпи съграждани и жители на област Сливен,

 

Уважаеми дами и господа,

 

Денят 9-ти май обединява честването на две важни събития - годишнината от пoбедата над хитлерофашизма и обявеният през 1950 г. Ден на Европа.

 

9-ти май е денят, който ни припомня, че в историята има причинно-следствени връзки, и че за да празнуваме днес Деня на Европа, тя първо трябваше да бъде освободена от нацистката агресия и настъплението на фашизма. Именно затова експериментите с историческата памет на Европа са вредни и пагубни за нейното настояще и бъдеще.

 

Поклон пред знайните и незнайни герои, пред загиналите по фронтовете войници и офицери и пред невинните жертви в месомелачницата на Втората световна война! Поклон и пред бащите на Европейския съюз - създатели на идеята и мечтата за единна, сплотена, равноправна и благоденстваща Европа!

 

За жалост, в изминалите десетилетия паметта, поуките и истината за тези разтърсващи и значими исторически събития е избледняла и изкривена, подменяща се, а спекулациите с общата ни европейската история се превръщат в реална заплаха за мира на Стария континент.

 

Нека в името на общото ни бъдеще, на 9-ти май сведем глава в знак на благодарност и помирение, отдавайки заслужена почит на всички наши предшественици, воювали за свободата на Европа, за оцеляването на европейската ни цивилизация, градили устоите на общия на европейски дом!

 

Честит Дена на Европа и Ден на победата!

 

Минчо Афузов

 

областен управител на област Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев