Община Сливен
Областна администрация Сливен

Близо 80 % от годишните данъчни декларации са подадени онлайн

24.04.2023 / 13:18

Остават 9 дни за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица, получени през 2022 г. До този момент над 12 000 души са декларирали доходите си в офиса на НАП в Сливен. Близо 80 % от декларациите са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Над 300 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а около 2 000 са ги подали в офиса на приходната агенция в Сливен.

В национален мащаб над 520 000 души са обявили пред НАП доходите си за 2022 г. Над 80 % са деклариралите по електронен път, други близо 15 000 са изпратили формулярите си по пощата, а 83 000 са предпочели да ги подадат на място в офис на Националната агенция за приходите.

Годишна данъчна декларация подават лицата, получили през 2022 година доходи от хонорари, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем или от продажба на имущество, също трябва да попълнят формуляра. В декларацията се посочват и някои облагаеми с окончателен данък доходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител и др.

Срокът за деклариране и плащане на данъка по годишните данъчни декларации е 2 май, тъй като 30 април е почивен ден.

Физическите лица, извършващи дейност като търговци, които например регулярно продават стоки в интернет с цел печалба, включително едноличните търговци, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни 2023 г. В случай че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 2 май, уточняват още от НАП.

Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП. От началото на март потребителите могат да се възползват и от предварително попълнената декларация, в която са отразени данни, подадени в приходната агенция от работодателите и платците на доходи.

Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП. От началото на годината до момента през нея без такси са платени близо 100 млн. лв.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи от сайта на НАП, както и на телефоните на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/9859 6801, на цена по тарифата на съответния оператор.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев