Община Сливен
Областна администрация Сливен

Кремена Петрова и д-р Симидчиев: Чистият въздух ни прави по-щастливи и по-успешни

Кремена2
27.03.2023 / 16:42

Чистият въздух има пряка връзка с щастието и благополучието ни, а Сливен заслужава да диша свободно. Това заявиха кандидатите за народен представител от “Продължаваме промяната - Демократична България” Кремена Петрова и д-р Александър Симидчиев в разговорите с хората в Сливен.

Известният пулмолог и водач на листата на ПП-ДБ в София-област гостува в града ни, а заедно с Кремена Петрова обсъждаха със сливналии въпроса за мръсния въздух и вода. Темата е сред каузите на Петрова и основен приоритет в следващото Народно събрание. В черната статистика България е на трето място по смъртност от вредата от замърсяването на въздуха.

“Чистият въздух е условие да бъдем по-здрави, по-щастливи, да произвеждаме повече и да получаваме по-високи заплати. Това има отношение към бъдещото на България”, каза д-р Симидчиев и призова българите отрано да се замислят за бъдещето на децата си.

“За съжаление хората рядко мислят за това, защото настъпва към края на живота им. Но има неща, за които трябва да се замислят рано, тъй като имат пряко отношение към интелектуалното развитие на децата. Деца, които живеят на замърсени места, имат по-нисък успех в училище и се развиват с по-нисък интелект. А младежите боледуват по-често от респираторни инфекции”, разказа д-р Симидчиев.

Кремена Петрова, която е основател на движението “Нова Загора иска да диша”, от дълги години се бори и за чистота на въздуха и в Сливен.

“Много често от Сливен се подават сигнали за замърсяване на въздуха и неприятни миризми, често има сигнали за замърсени отпадни води. Аз от дълго време следя темата с ТЕЦ “Сливен”, коментира Петрова, която е с преференция 105 в листата на ПП-ДБ.

Преди няколко месеца европейската прокуратура започна мащабна проверка с тецовете, свързани с Христо Ковачки и злоупотреба с емисии на парникови газове. Освен това екологични организации спечелиха дело срещу разширяване на капацитета за горене на боклук.

 

 

“Такъв тип инвеститори си спестяват средства като внасят некоректна информация, спестяват милиони евро, които вместо да влагат в опазване на въздуха, просто ги прибират в джоба си. Трябва да инвестираме в здравето на хората чрез чист въздух и води”, каза тя.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев