Община Сливен
Областна администрация Сливен

Разумната политика за финансова стабилност на Община Сливен продължи и през 2022 г.

27.02.2023 / 08:11

През 2022 година ръководството на Община Сливен продължи с разумната политика по отношение на бюджетната стабилност на общината, ефективно и икономично разпределение на разходите и финансовите ресурси, при спазване на строга бюджетна дисциплина. Това е записано в отчета на кмета Стефан Радев за миналата година, който беше гласуван от Общинския съвет на 23 февруари 2023 г.

 

Отчита се подобряване на събираемостта на неплатените задължения с над 11 процента ръст спрямо 2021 година. Въпреки обтегнатата международна обстановка, водеща до завишени нива на инфлация, липса на някои строителни материали през първата половина на 2022 г. и несигурност на пазара, Община Сливен продължи работата по подобряване на местната инфраструктура. Приключи строителството по облагородяване на междублокови пространства в трите най-гъсто населени квартали на града – „Сини камъни“, „Българка“ и „Дружба“. Бяха изграждани и оборудвани ндве нови сгради за предоставяне на резидентни социални услуги. Извърши се реконструкция на асфалтовата настилка по бул. "Стефан Стамболов“ и беше изградено кръгово кръстовище на бул. "Банско шосе" и ул. "Самуиловско шосе". Паралелно се изпълняваха текущи ремонти в общински сгради от социалната и образователна сфера, поддръжка и ремонт на уличната мрежа.

 

Продължи работата по изграждането на ефективна система за образование, социални дейности и здравеопазване. Изпълни се ремонт на фасадата и частичен вътрешен ремонт на старата сграда на ППМГ „Добри Чинтулов“. В процес на изпълнение е разширение на ОУ "Паисий Хилендарски", с.Тополчане. През 2022 г. се извърши ремонт на кухненски блок и система за отопление на Дом стари хора – Сливен.

 

Въпреки края на програмния период, по Европейските структурни и инвестиционни фондове, през 2022 г. бяха сключени 7 нови договора за предоставяне на Безвъзмездна финансова помощ. Годината стартира в условията на разпространение на Ковид 19 и наложени противоепидемични мерки, но поетапно бяха възстановени дейностите в сферата на културата, което направи възможно изпълнението на голяма част от културния календар за 2022 г. Община Сливен направи необходимото да запази баланс и осъществи планираните бюджети в областта на културните институти, читалищата, Общински фонд „Култура“, зала „Сливен“.

 

Отчетът представя изпълнението по заложени приоритети в Програмата за управление на общината за мандат 2019-2023 г.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев