Община Сливен
Областна администрация Сливен

Изграждат паметна плоча на легендарния лекоатлет Михаил Желев

23.02.2023 / 14:36

Пълна подкрепа на днешната редовна сесия на градския парламент получи точката за изграждане на паметна плоча на легендарния български лекоатлет Михаил Желев. През годините от забележителната си спортна кариера той печели приза „Златен шпайк“, става спортист номер 1 на България за 1969 г., удостоен е със званието „Почетен гражданин на град Сливен“. Паметната плоча ще бъде поставена във фоайето на покритата лекоатлетическа писта в града.

 

Отчетът за изпълнението на управленската програма на Общината за 2022 г. също бе сред приетите точки. Подкрепа получи и предложението за дарение – Общината да закупи генератор за нуждите на городненския лицей в украинското село Городне, където се обучават предимно български ученици.

 

Общинските съветници не постигнаха съгласие по точката за създаване на еднолично дружество, което трябваше да координира основно дейността и експлоатацията на индустриалния парк в Сливен. Учредяването на такова дружество е и едно от условията за регистрацията на Индустриалната зона в списъка на индустриалните паркове.

 

В рамките на сесията бяха гласувани и няколко точки, касаещи общинския бюджет. Става въпрос за капиталови разходи и разчети, така че да могат да се разходват средства за различните типове функции и дейности на Общината, въпреки липсата на държавен бюджет за 2023 г.

 

„Имаме уверението на Министерството на финансите, че изготвят бюджет и ще го внесат веднага след като бъде сформиран новият парламент. Надявам се този път законопроектът за бюджета за 2023 г. да бъде приет, респективно и този на Общината“, посочи кметът Стефан Радев.

 

Местният парламент гласува и допълнителните 100 хил. лв., които да покрият изцяло сумата за финансовата подкрепа от Общината към сдруженията на собствениците за енергийното обследване. В рамките на днешното заседание беше гласуван и отчетът за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление по видове и категории обекти в община Сливен за 2022 г. В дневния ред за гласуване попаднаха още отчетът на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетни (МКБППМН) в Сливен за 2022 г. и културният календар от събития за тази година. Беше утвърдена и програмата за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи за 2023 г.

 

Днешната сесия започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите от земетресенията в Турция и в Сирия.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев