Община Сливен
Областна администрация Сливен

Списък на сдруженията, одобрени за финансиране за енергийно и техническо обследване

21.02.2023 / 17:23

На сайта на Община Сливен е публикуван списъкът на сдруженията на собствениците, одобрени за общинско финансиране за енергийно и техническо обследване. Линкът е: https://mun.sliven.bg/etazhna-sobstvenost

 

Списъкът включва 80 сдружения. Един от блоковете в кв. „Сини камъни“ е кандидатствал с две сдружения. Така окончателният брой на подалите заявления е 81. Одобрените от комисията са 80, а едно е отхвърлено заради нередности в документацията. Сдруженията, които след това не кандидатстват по националната програма за енергийна ефективност, трябва да възстановят отпуснатите общински средства.

 

По предложение на кмета Стефан Радев сумата за подпомагане е в размер на 1 милион лева, която заради повишения интерес няма да е достатъчна, за да бъдат удовлетворени всички желаещи. На заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе на 23 февруари – четвъртък, в дневния ред е включено предложение сумата да се увеличи със 100 хиляди лева. По този начин ще бъдат оправдани очакванията на всички сдружения, които желаят да кандидатстват по националната програма за енергийна ефективност и са подали документи за подпомагане от Общината за необходимите предварителни обследвания.

 

Всички одобрени ще подпишат договор с Община Сливен. Сдруженията ще бъдат уведомени за датата на подписване.

 

Важно е собствениците на жилища да знаят, че дори и да не бъдат одобрени по националната програма, техните сгради ще получат важни документи от обследването, което Общината подпомага. С енергийното обследване и техническия паспорт ще може да се кандидатства и по следващи програми, ще остане техническият паспорт, който е задължителен за сградите, макар и сроковете да бяха отлагани.

 

 

--

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев