Община Сливен
Областна администрация Сливен

Ловни експерти обсъждаха мерки за борба с бракониерството

лов
20.02.2023 / 16:38

„Да се увеличат санкциите за бракониерите, както и да се регламентират ясно задълженията и отговорностите, свързани с охраната на дивеча“, това каза инж. Росен Райчев, директор на дирекция „Контрол по опазване на горските територии и ловно стопанство“ в Изпълнителна агенция по горите, на проведената традиционна годишна среща на НЛРС-СЛРБ, посветена на борбата с бракониерството.

Задълбочен, системен анализ, както на регионално, така и на национално ниво на съдебната практика по Закона за лова и опазване на дивеча трябва да бъде в основата на предприемането на мерки за противодействие на бракониерството, смятат ловните експерти.

В дискусията по време на срещата се включиха представители на сдружения от различни райони на страната, които посочиха своя опит и проблеми в борбата с бракониерството.

Присъстващите изразиха общо мнение, че са необходими координирани и съвместни действия на всички ангажирани с противозаконните прояви в лова институции - Изпълнителна агенция по горите, регионалните дирекции по горите, държавните предприятия с подчинените им горски структури, дирекциите на природните паркове, Министерство на вътрешните работи, Министерство на околната среда и водите /за видовете от Закона за биологичното разнообразие/, лицата, стопанисващи дивеча.

Инж. Райчев коментира най-често срещаните нарушения, които се констатират през последните години, които са свързани с ловуване без разрешително за лов и ловуване на забранено място. За 2022 г. са съставени 128 акта за нарушения по ЗЛОД, като тенденцията за последните шест години е за намаляване на актовете. Подобна тенденция не се наблюдава при извършените проверки по ЗЛОД като за 2022 г. проверените ловци са 144 682 бр., а броят на проверените ловни дружини е 4318.

Само през месец януари на настоящата година са проверени 5600 ловци. Горските екипи на ИАГ и РДГ са съставили повече от 10 акта за нерегламентирано ловуване. Проведени са съвместни акции с МВР на територията на цялата, при които са задържани незаконни трофеи от елен лопатар и благороден елен.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев