Община Сливен
Областна администрация Сливен

Посланици на Св. Трифон и Св. Валентин в Нова Загора

nz14
14.02.2023 / 13:54

За поредна година 14 февруари донесе радост в Нова Загора. Момичета от Детска театрална школа „Тракия Вижън“ с ръководител Ивета Митева бяха специални посланици на Св. Трифон и Св. Валентин. Те изненадаха новозагорци с красиви подаръчета от името на кмета на Община Нова Загора Галя Захариева. В оригинални ръчно изработени кутийки с надпис „Честит празник на виното и любовта!“ щастливите минувачи откриха своето послание и подсладиха деня си. Истинската сладост в живота идва от любовта, а лозарството и винопроизводството са част от бита на българите.

Зарязването на лозите се предава от поколение на поколение още от времето на траките. Езическият обичай се преплита с християнската митология и Св. Трифон, почитан от Източноправославната църква.

Традицията за размяната и подаряването на валентинки от своя страна отвежда към Св. Валентин, живял през 3 век. Денят първоначално е носел своята римокатолическа символика, но красивата история за любовта на светеца вдъхновява различни личности през епохите и празникът излиза извън строго-религиозните си рамки и придобива светски характер.

Посланиците на двамата светци създадоха много емоции, а милите пожелания предизвикаха усмивките на големи и малки.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев