Община Сливен
Областна администрация Сливен

Нова Загора почита загиналите за Освобождението

nz14
14.01.2023 / 17:19

Съботният ден на 14 януари в храм „Успение Богородично” беше отслужена панихида в памет на душите на загиналите, отвоювали свободата на Нова Загора.

За новозагорци 14 януари е свещен – денят, в който в трижди опожарената и унищожена до основи Нова Загора се ражда свободата. Тя не е подарена. В нейните основи влагат кръвта си български опълченци, руски, белоруски и украински бойци от Предния отряд на генерал-адютант Йосиф Владимирович Гурко и от Първи Улански Санктпетербургски полк с командир полковник Василий Балк. Скъп данък за свободата заплащат и жителите на Нова Загора. Над 200 от тях са избити и изклани в домовете си, по улиците и в нивите край града. Други 111 видни възрожденски дейци, учители, свещеници, радетели за духовност и просвета, участници в националноосвободителното движение на населението от Новозагорския край,са избесени!

За да изрази преклонението си към величествената им саможертва, 145 години по-късно на същата дата, новозагорската общественост се събра пред паметника на Освобождението. Сред присъстващите бяха: кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и нейният екип, заместник-председателят на Общински съвет Константин Тачев, директорът на Исторически музей Генчо Димитров, кметове на населени места, общински съветници, директори на училища, представители на културни и образователни институции, граждани.

Тържествената церемония „Свободата свещена роди се“, организирана от Община Нова Загора и НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“, бележи кулминацията в поредицата от културни прояви през седмицата, обвързани с паметната за града ни историческа епоха на Освобождението.

Героичният дух се усещаше и от почетния караул на паметника - от облечените в опълченски униформи родолюбци от РК „Традиция”, клон Нова Загора.

„Днес поставяме венци в памет на миналото, но и за да не забравяме, че основният ни дълг е да пазим Родината си и да пазим свободата си,” с тези думи кметът Галя Захариева се обърна към своите съграждани. “Дълбоко в себе си по всяко време и във всеки важен момент ние знаем и вървим по верния път. Знаем колко сме силни, когато сме обединени. Знаем как да пазим и отстояваме свободата си. Свободата, ни прави личности, тя не позволява да бъдем забравени, така, както не са забравени нашите предци!”

С поднасянето на венци и цветя и отдаване на почит в този ден пред паметника на Освобождението новозагорци отправиха своята признателност във вечността – там, където остават завинаги живи всички знайни и незнайни пожертвали живота си, за да е свободна Нова Загора.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев