Община Сливен
Областна администрация Сливен

Поздрав на кмета на Община Нова Загора Галя Захариева по повод освобождението на Нова Загора

nz13
13.01.2023 / 17:15

Скъпи съграждани и жители на община Нова Загора,

 

В мразовития ден на 14 януари преди 145 години историята записва името на Нова Загора сред освободените места на възраждащата се след петвековно робство България. На този ден Първи Улански Санктпетербургски полк, командван от полковник Василий Балк, отвоюва окончателната свобода на нашия град, за да поеме той своя нов път.

Нашият край е вписал името си в епопеята на Руско-турската освободиелна война с огън и кръв. Свободата преминава оттук още през лятото на 1877 г., доведена от Предния отряд, предвождан от легендарния генерал Гурко.

Опожарявана на три пъти, Нова Загора се въздига от пепелта, за да възкръсне, подобно на феникс. Поколения оттогава са преминали своя житейски път, предавайки спомените за онова разделно време, оставило отпечатък върху сърцата на новозагорци, защото паметта е пътят, който ни превежда през изпитанията.

Скъпи новозагорци,

За мен е чест в този паметен ден да се обърна към Вас по повод отбелязването на 145 години от Освобождението на Нова Загора.

С признателност и изпълнени с благодарност сърца, да сведем днес глави и отдадем почит на всички онези знайни и незнайни българи и чуждоземци, допринесли за отвоюването на свободата ни! Нова Загора е жива днес, благодарение на героизма и саможертвата на руските и български войни и всички пламенни и отдадени на България родолюбци – учители, духовници, воеводи, бунтовници, книжовници, обикновени българи, посветили се на великото народно освободително дело.

Отправям към Вас, съвременните новозагорци, своя поздрав по повод Освобождението:

Честита свобода!

Бъдете благословени и с делата си изписвайте навсякъде с гордост, че сте българи! Помнете, че свободата е безценен дар, но тя не се отвоюва еднократно. Свободата е изборът ни да живеем достойно в своето време с паметта за миналото, с отговорността за бъдещето си, водени от честта, мъдростта и любовта към хората и живота. Свободата най-вече е дело общонародно, безконечно, затова всеки един от нас с всеки ден от живота си носи отговорност пред предците си, пред себе си и пред своите наследници тя да бъде жива, ненакърнена, чиста.

Бъдете честити, следвайте гласа на българското си сърце и го оставете то да Ви води!

Кмет на Община Нова Загора: Галя Захариева

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев