Община Сливен
Областна администрация Сливен

Спортист № 1 на Сливен е Божидар Андреев

23.12.2022 / 11:25

На официална церемония бяха връчени наградите на Общината на най-добрите спортисти, треньори и отбори на Сливен за 2022 г. Кметът Стефан Радев поздрави всички за неуморните усилия, енергията и устрема, които ежедневно влагат в името на спорта. В поздравителен адрес, представен от заместник-кметът Пепа Чиликова, кметът подчертава, че Общината ще продължи да инвестира в спортната инфраструктура, както и да подкрепя тренировъчния процес.

“За нас - жителите на общината, е особена чест, че сте наши съграждани, че защитавате спортната слава на нашия град у нас и по света в различните дисциплини и давате пример на подрастващите със своята упоритост и стремеж към победа. Бъдете все така устремени, изпълнени с вяра в собствените възможности, спортсменство и вътрешна сила! В мое лице имате съмишленик и поддръжник. Нека носим Сливен в сърцата си с гордост и неизмерима обич, защото градът ни и хората тук го заслужават“, се казва в поздравителния адрес от кмета.

За спортист номер 1 на Сливен за 2022 г. бе обявен Божидар Андреев–състезателят на Спортен клуб „Христо Бъчваров“, който през тази година зае трето място на Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже. На световното първенство за мъже грабна среброто в изхвърлянето в категория до 73 кг. и зае 4-то място в двубоя.

Призът за най-добър треньор на община Сливен за 2022 г. отиде при Пламен Братойчев - вицесветовен шампион, вицеевропейски шампион и участник в две олимпиади в Барселона 92 и Атланта 96, заслужил майстор на спорта и треньор на Божидар Андреев.

Най-добрият спортист с увреждания за 2022 г. на Община Сливен е Ангел Манолов от Спортен клуб за хора с увреждания „Сини камъни“, шампион на България по спортна стрелба и вицешампион от държавното първенство по тенис на маса, бадминтон и петанк.

Наградата за най-добър отбор от колективните спортове получи мъжкият отбор на Футболен клуб „Сливен “ които спечелиха квалификационните мачове и се класираха за Югоизточна трета лига мъже 2021/2022 г. Техен треньор е Александър Балездров.

Награди получиха и определените като бъдещи звезди 21 спортисти при най-малките жители на общината, завоювали медали и награди от различни състезания. За първи път беше връчена награда „Организатор на спортно събитие на годината“. Наградата получи Фондация „Стария Бряст“ за организацията на най-мащабното спортно събитие за масов спорт в града ни - планински маратон „Хайдушки пътеки“.

Сред гостите в публиката бяха представители от институции в града, шампиони и медалисти от световни и европейски първенства от близкото и далечно минало.

Празничната програма на вечерта бе обогатена с изпълненията на Иван Едрев и акробатичното шоу на СК„Стефан Данчев“. които вдигнаха градуса на настроението и получиха заслужени овации от публиката.

 

СПИСЪК НА НАГРАДЕНИТЕ СПОРТИСТИ

Спортист № 1 – Божидар Андреев, състезател на Спортен клуб „Христо Бъчваров“ и през тази година зае трето място на Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже. На световното първенство за мъже грабна среброто в изхвърлянето в категория до 73 кг. и зае 4-то място в двубоя.

Спортист № 2- Васил Маринов – състезател на Спортен клуб по вдигане на тежести „Стоте войводи“, който стана пети на Европейското първенство за мъже и девети на световното първенство в Богота, което завърши само преди броени дни. Васил се подготвя при майстора на спорта Станимир Колев.

Спортист № 3 - Жулиен Шайков, състезател на Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“, който зае 4-то място на Световно първенство по акробатика за старша възраст.

Спортист № 4 - Пресиян Въндев, състезател на Спортен клуб „Сини камъни-2008“, който зае 3-то място на Световното първенство по скокове на батут във възрастова група 13-14 г. Треньор - Бояна Димитрова.

Спортист № 5 – Виктор Синан Бъчваров, състезател на по Шотокон карате До към клуб по бойни изкуства „Грифон“, който спечели 1 м. на Световното Първенство - при 16-17 годишните. Треньор - Теодора Въндева.

 

Спортист № 6 – Марияна Узунова, състезателка на клуб „Шампион - скокове, батут, мини батут и пътека“, завоювала 3 – то място на европейско първенство по скокове батут за девойки младша възраст и 9-то място на световното първенство. Треньор - Ваня Бабкина.

Спортист № 7 – Кристина Стамова - състезателка на Спортен клуб „Сини камъни-2008“, която зае 3-то място на Европейско първенство по скокове на батут във възрастова група 13-16 г. Треньор - Бояна Димитрова.

Спортист № 8 – Леси Михайлова, състезателка по Шотокон карате До към клуб по бойни изкуства „Грифон“ 2 м. Световното първенство - при 16-17 годишните. Треньор - Теодора Въндева.

Спортист № 9 – Илина Стоянова състезателка по джудо към спортна академия по джудо „Биоком“, завоювала 2 м. Балканско първенство при жените. Треньор - Стоян Димитров.

Спортист № 10 - Магдалена Кисьова, състезателка на Спортен клуб „Сини камъни-2008“, която зае 7-мо място на Световно първенство по скокове на батут за младша възраст. Треньор - Бояна Димитрова.

 

Най-добър спортист с увреждания за 2022 г. на Община Сливен:

Ангел Манолов от Спортен Клуб за Хора с Увреждания „Сини камъни“ - шампион на България по спортна стрелба и вицешампион от държавното първенство по тенис на маса, бадминтон и петанк.

 

Най-добър отбор от колективните спортове - мъжкият отбор на Футболен клуб „Сливен “, които спечелиха квалификационните мачове и се класираха за Югоизточна трета лига мъже 2021/2022 г. Техен треньор е Александър Балездров

Треньор на община Сливен за 2022 г. е вицесветовният шампион, вицеевропейски шампион и участник в две олимпиади в Барселона 92 и Атланта 96, заслужилият майстор на спорта, Пламен Братойчев- треньор на Спортист № 1 Божидар Андреев.

 

Бъдещи звезди –индивидуални спортове

1. Кирил Георгиев –лека атлетика, тласкане гюлле, треньор Валентина Желязкова

2. Цветелина Йоргова, скокове батут,

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев