Община Сливен
Областна администрация Сливен

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева посреща коледари

koledari
22.12.2022 / 13:51

22 декември беше ден, в който в Община Нова Загора посрещаха коледари от детски градини и училища от общината.

Коледа вече съвсем наближава, а традициите са, за да се спазват. Обичаят Коледуване е неизменна част от българския празничен календар. Коледарите започват да се подготвят от Игнажден. Избират си станеник или войвода, приготвят си специално облекло, учат песни и благословии.

Късно къснили, рано ранили, първи в Община нова Загора стъпиха напетите коледарчета от ДГ „Слънчице“. С благи благословии и коледарски наричания към тях се присъединиха и коледарските дружини от СУ „Христо Ботев“ – начален етап, НУ „Любен Каравелов“ и ДГ „Тракийче“.

С тежките си ямурлуци и дървени геги, окичени с китки, с гиздавите си калпаци, малчуганите ни върнаха към топлината на българското сърце и поверието от онова старо време, че коледарските слова са вълшебни и там, където влязат дългоочакваните гости, годината е здрава, мирна, спокойна и богата.

Специалните гости бяха очаквани с нетърпение и посрещнати с искрена радост от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева, заместник-кметовете Нина Генчева и Ивайло Енев и служители на общинска администрация. Стопаните ги дариха с лакомства и ги изпратиха с пожелания да посрещнат в семействата си Рождество Христово и Нова година сред своите близки и да споделят с тях усмивките си.

Коледарчетата от своя страна пяха песни, казваха стихотворения, отправиха своите наричания да бъде годината плодородна, да се роди златно жито и да се множат стадата, да са здрави стопаните и да е плодоносна новозагорската земя.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев