Община Сливен
Областна администрация Сливен

ОДМВР-Сливен с мерки по време на празниците и почивните дни

22.12.2022 / 10:54

В ОДМВР и РДПБЗН в Сливен е създадена организация и са предприети мерки по отношение опазване на обществения ред, пътната и пожарна безопасност преди и по време на предстоящите празници и съпътстващите ги почивни дни.

Засилено присъствие на екипи на сектор „Пътна полиция” ще има в дните 23.12.2022г., 24.12.2022г., 28.12.2022г., 30.01.012022г. и на 01.01.2023, когато се очаква засилен трафик. Предвидени са екипи на автомагистрала „Тракия”, по главените и второстепенни пътища в областта. Контрол ще се осъществява и на входно-изходните пътни участъци в малките населени места, като ще се проверява главно за употреба на алкохол и упойващи вещества. Планирани са специализирани операции „Алкохол, наркотици и неправоспособност”, операции по метода „Широкообхватен контрол” и засилен контрол за употреба на алкохол от водачите на МПС в празничната новогодишна нощ-31 декември и 1 януари. Ще се следи за спазване на ограничението на скоростта, спазване на предимство, редовни документи и застраховка Гражданска отговорност.

Ще се извършва контрол по спазване на ограниченията, въведени от Агенция „Пътна инфраструктура”, за движението на товарни автомобили.

Миналата година в периода на почивните и празнични дни от 23 декември 2021г. до 3 януари 2022г. в ОДМВР-Сливен са съставени 75 акта за нарушения на ЗДвП, от които 5 за употреба на алкохол, 2 за наркотични вещества и 4 за неправоспособност. Съставени са 953 фиша, от които 601 за нарушаване на скоростните режими.

Охраната на обществения ред ще се осъществява при засилена патрулна дейност на територията на общинските центрове от дежурни екипи на криминална полиция, пътна полиция и групите „Охрана на обществения ред”. Предвидени са мобилни екипи, които да извършват обходи в малките населени места.

Ще се следи за спазване на изискванията при продажба и използване на пиротехнически изделия. Екипи на служби КОС към районните управления извършват проверки в търговските обекти по отношение спазване разпоредбите за продажба и съхранение на пиротехнически изделия.

Служители на криминална и териториална полиция са осъществили срещи с фирми и търговски обекти да не съхраняват в офисите големи касови наличности през почивните дни. Проведени са срещи с частни охранителни фирми, като е създадена възможност за бърза връзка с дежурните части в районните управления.

Гражданите да предприемат необходимите марки да опазят дома и имуществото си при по-дълго отсъствие по време на празниците, както и да внимават за личните си вещи при пазаруване в големи търговски обекти.

От началото на месец декември екипи на РДПБЗН-Сливен извършват проверки и обследване на търговски обекти, заведения, хотелски комплекси, вилни селища, дискотеки. До момента са проверени 65 обекта. В хода на проверките не са констатирани сериозни нарушения. С цел превенция на управителите на обектите са съставени предписания за пожарна безопасност. Проверките са съчетани с инструктаж на съответните длъжностни лица с цел ограничаване на предпоставките за възникване на пожари. Гражданите да са внимателни при използване на пиротехнически изделия, устройването на новогодишната украса и безопасната експлоатацията на отоплителните уреди.

 

ОДМВР-Сливен пожелава на всички светли празници и весело посрещане на Новата 2023 година.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев