Община Сливен
Областна администрация Сливен

Над 100 деца, младежи и техните родители ползват услугите на двата общински центъра за подкрепа

deca24
24.11.2022 / 15:54

Дневният център за подкрепа на деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства и Центърът за обществена подкрепа към Община Сливен отчетоха двегодишната си дейност. Това стана на среща с общински експерти, специалисти в социалната област, представители на медии, служители.

 

Дневният център предоставя комплексна подкрепа чрез интегрирани социални услуги в общността. Оказва помощ на 27 деца и младежи с тежки множествени увреждания, като провежда обучителни, терапевтични и рехабилитационни дейности, индивидуални и групови терапии. Дейностите се осъществяват от социални работници, педагози, психолог, логопед, рехабилитатори и медицинска сестра. Потребителите и родителите имат възможност за работа с психолог в психосензорна стая. Децата и младежите участват в занятия по лечебна физкултура в модерна рехабилитационна зала. Веднъж седмично се провежда групова психотерапия с тях. В отделно помещение се осъществяват общи занимания, които компенсират потребностите на потребителите в училищна възраст. Децата и младежите отбелязват заедно празници и рождените си дни. Те получават ежедневно топла и здравословна храна, приготвена в оборудваната кухня на центъра.

 

Центърът за обществена подкрепа предоставя интегрирани социално-здравни услуги за 74 деца и младежи на възраст от 3 до 18 години и техните семейства. Услугите включват работа с логопед за преодоляване на езикови и говорни нарушения, нарушения на четеното /дислексия/, на писането и смятането. Работи се и с деца от аутистичния сектор. Психологическите консултации са насочени към развитие на уменията за живот, възстановяване на връзките в семействата, преодоляването на кризи, свързани със загуба, раздяла или стрес. Педагози работят с децата от предучилищна и начална училищна възраст за преодоляването на затрудненията им в усвояването на учебния материал и предотвратяване на риска от отпадане от образование. Центърът провежда семейни консултации, извършва превенция на ранна рискова бременност и др. Води активна работа на място – в квартали и населени места.

 

Услугите и на двете структури са безплатни. Осигурен им е специализиран автомобил за улеснение при придвижването на потребителите.

 

Желаещите да ползват социални услуги за деца в Центъра за обществена подкрепа и в Дневния център подават заявления в отдел „Закрила на детето“ - кв. „Българка“ № 66. Пълнолетните лица, желаещи да ползват услугите на Дневния център, подават заявления в него, на място.

 

Двете структури започнаха дейността си на 1 септември 2020 година. Поделят обща територия – основно ремонтираната от Общината сграда на бившето начално училище „Хаджи Димитър“ на ул. „Баба Тонка“ №54 в кв. „Клуцохор“.

 

Подготовката, сформирането на екипите и предоставянето на услугите стана възможно благодарение на общински проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Общата му стойност е 2 904 500.56 лв., от които 2 468 825.48 лв. са осигурени от Европейския социален фонд, а останалите 435 675.08 лв. са национално финансиране.

 

Срокът на изпълнение на проекта е до 30 юни 2023г.

 

Общината ще предприеме действия за разкриване на двете услуги като държавно делегирана дейност, финансирана от националния бюджет.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев