Община Сливен
Областна администрация Сливен

26 лесовъди от ЮИДП преминаха обучение за опазване на защитени видове птици

04.11.2022 / 15:39

Общо 26 лесовъди от 12 горски стопанства, част от Югоизточно държавно предприятие - Сливен, заедно с експертите от ДПП “Странджа”, преминаха обучение на тема разпознаване и опазване на редките и защитени видове птици. Представители на Световния фонд за природата (WWF) в България припомниха пред горските служители как да различават, наблюдават и опазват заплашените от изчезване представители на вида в горите.

 

Обучението започна на закрито в залата за срещи на Дирекция на Природен парк "Странджа", където бяха очертани основните белези и особености при горските пернати. По-късно на терен, на територията на Държавно горско стопанство - Малко Търново, присъстващите успяха да видят и чуят някои от птиците - черен кълвач, среден пъстър кълвач, малък ястреб. Показаха се и лъскавоглав и син синигер, обикновена и планинска чинка, хвойнов дрозд, кос, сойка, обикновен мишелов и др.

 

Великолепната гора от източен бук в Странджа разкри пред групата горски служители и други свои съкровища - странджанско бясно дръвче, източен лопох, красив минзухар, брекина, червена пираканта.

 

Експертите споделиха, че дискусиите с колеги освен, че са интересни и полезни, често са и генератор на нови идеи. Домакините от ДГС Малко Търново благодариха за интересната беседа и ползотворното сътрудничество и си пожелаха до нови срещи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев