Община Сливен
Областна администрация Сливен

Комисията по символика предлага четирима носители на званието „Почетен гражданин на Сливен и общината“

07.10.2022 / 14:38

Комисията по символика на Община Сливен излъчи четирима носители на званието „Почетен гражданин на Сливен“.

 

Дългогодишният уредник - фолклорист и етнолог в Историческия музей в Сливен доц. д-р Владимир Демирев е посветил повече от 100 научни студии и е автор на книги, свързани с културното наследство на Сливен и Сливенския край и на хайдушкото движение. Той е номиниран от фондация "Памет" за заслугите му в проучването и съхраняването на културно-историческото наследство.

 

Павел Шуманов и Евгений Балев са номинирани от председателя на Българската федерация по колоездене Димитър Кузов за заслугите им към Сливен и общината в областта на колоезденето.

 

Павел Шуманов е трикратен победител в Обиколката на България, победител в Обиколката на Румъния през 2006 г., носител на жълтата фланелка в най-престижното състезание в света за аматьори – Пробега на мира през 1988 г., класирал се е на трето и шесто място в Обиколката на Словения през 1998 г. и в Световното първенство в Япония през 1990 г., в 100 км отборно бягане.

 

Рекордьорът по участия в Обиколката на България Евгений Балев отбеляза 20-тото си участие на последното й издание. Той е победител в Обиколката на България през 2007 г., в Обиколката Шекерланд, Румъния през 2010 г. , трети в Гран при - Геменц, Унгария през 2007 г. и Обиколката на Турция през 2005 г., първи в Гран при – Слънчев бряг през 2005 г.

 

Съгласно Наредбата за символиката на Община Сливен, носителят на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ Александър Дойчинов е предложен за удостояване със званието „Почетен гражданин на Сливен“. Художникът е преподавател и директор на НХГ „Д. Добрович“, дългогодишен председател на представителството на СБХ в Сливен. Има редица самостоятелни изложби в страната и зад граница, лауреат е на различни награди от национални конкурси и форуми. Участва в архитектурни и дизайнерски проекти, работи за естетизацията на градската среда. Званието му се присъжда за особени заслуги към Сливен и общината в областта на културата.

 

Предложенията на Комисията по символика са внесени за одобрение от Общинския съвет. Заседанието ще се проведе на 13 октомври.

 

 

 

--

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев