Община Сливен
Областна администрация Сливен

Нова астрономическа обсерватория беше открита в Сливен

astr
30.09.2022 / 19:41

Началото на дейността на новата астрономическа обсерватория „Д-р Петър Берон“ в сградата на СУ „Йордан Йовков“, днес символично даде кметът Стефан Радев. В двора на училището и в близост до входа на новия център той засади дръвче - издънка на Стария бряст. Кметът благодари на всички, чийто ентусиазъм стои в основата на възстановяването на дейността на обсерваторията.

 

„Да си честитим новата придобивка, която е за нашите ученици. Да си пожелаем много деца оттук да поемат към върховете на физиката и астрономията и на цял кръг от съвременни науки. Благодаря на всички които работиха за реализирането на тази идея. Най-важното е да събудим детския интерес и любознателност към тези науки, а Община Сливен ще съдейства за техническото и материално обезпечаване. Искам да имаме най-добрата обсерватория в страната и разчитам на всички вас да давате идеи и енергия това да се случва“, заяви още кметът по време на откриването. Своите най-добри пожелания той остави и в летописната книга на обсерваторията.

 

Благодарност за усилията на Община Сливен и местния парламент, за възраждане на дейността на лабораторията, изказа директорът на обсерваторията Николай Неделчев.

 

Сред гостите на откриването бяха председателят на Общински съвет- Сливен Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, председателят на Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания към местния парламент – Лидия Димитрова, Иванка Гецова – директор на обсерваторията в различни периоди от нейното съществуване, директори на образователни институции и педагози от сливенските училища, представители на РУО-Сливен, ученици-олимпийци от Националната олимпиада по астрономия през 2022 г. и сливенски ученици, класирали се за участие в престижен международен лагер.

 

Музикални поздрави към всички присъстващи отправиха отличилите се в редица певчески конкурси Добромира Стоянова и Иван Едрев.

 

Идеята за възраждане на астрономията в града бе приета радушно от сливенския кмет след разговор с представители на астрономически клуб „Проксима“ още миналата година. Тогава те представиха дейността на клуба, свързана с развитието на любителската астрономия, спомагаща за придобиване и поддържане на научни знания и умения в областта на астрономията и космонавтиката. От кмета тогава бе потърсено съдействие за решаване на проблема с липсата на помещение за обсерваторията. Той пое ангажимент в търсенето на алтернатива за осъществяване на идеята и внесе предложение до Общинския съвет, което получи единодушна подкрепа. Със средства на Общината бяха преустроени и ремонтирани помещения в СУ „Йордан Йовков“, където вече се помещава обсерваторията. Там има изградена нова ел. инсталация за осветление, монтирани са осветителни тела. Ремонтирана е РVС дограмата. Залата е преградена с РVС панели на три кабинета. Извършен е ремонт на санитарния възел за персонал. Външното стълбище е ремонтирано, облицовано с гранитогрес и е монтиран алуминиев парапет.

 

Астрономическа обсерватория „Д-р Петър Берон“ е обособена в самостоятелен общински Център за подкрепа за личностно развитие според изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев