Община Сливен
Областна администрация Сливен

Само за ден на територията на ЮИДП бяха регистрирани 10 горски пожара

10.08.2022 / 07:02

Пожари бушуваха на територията на 7 Държавни горски и ловни стопанства - ДЛС Несебър, ДГС Чирпан, ДГС Средец, ДГС Котел и ДГС Карнобат, ДГС Свиленград и ДГС Маджарово.

 

В обхвата на ДГС Карнобат, край с. Антимово, гори върхов пожар в широколистна нискостъблена гора над 600 дка и се разраства. Към момента не е локализиран, а в гасенето му участват 18 горски служители, две пожарни и доброволци.

 

Край с. Пъстрово, на територията на ДГС Чирпан, горят около 300 дка иглолистни насаждения. Пожарът е локализиран. В гасенето участват 15 горски служители на стопанството, 5 от РДГ Стара Загора, 5 пожарни автомобили и доброволци. Нанесените щети тепърва ще се уточняват.

 

На територията на ДГС Средец бушува пожар в близост до селата Белила и Проход. Засегнати са няколко частни имоти с постройки. За щастие, няма пострадали хора.

 

Пожарът е възникнал в с. Белила и от там е навлязъл в горска територия. Отново причина за пожара е небрежност при боравенето с открит огън. В борбата с бедствието участват 31 служители на ДГС Средец, 28 души от община Средец, 9 души от Общинско горско стопанство Средец, доброволци, 4 пожарни автомобили, два трактора и една цистерна от местни земеделци. Пожарът е низов и е обхванал иглолистни насаждения, като засегнатата площта ще се уточни след потушаването.

 

Борбата продължава. През нощта екипи от горски служители ще останат да дежурят и да следят развитието на пожара.

 

Днес се възобновиха и нови пожари край Несебър. Те са локализирани и потушени. Има отделни тлеещи огнища в изгорялата площ. По периметъра на пожарите са направени машинни и ръчни минерализовани ивици от горските служители. Оставени са дежурни групи за наблюдение и първоначална атака при евентуално възобновяване.

 

Пожар възникна и между селата Жеравна и Нейково, на територията на ДГС Котел. Огненото бедствие е локализирано и потушено. В гасенето са участвали 27 служители на стопанството, 3 пожарни автомобили и трактор. Засегната е около 100 дка площ от треви и храсти.

 

В гасене на няколко пожара по протежение на ЖП линия взеха участие служители на ДГС Свиленград, подкрепени от колеги от ДЛС Тополовград.

Два пожара гасиха и горски служители от ДГС Маджарово.

 

Пожароопасността в района на ЮИДП остава от най-висока степен. Горски служители правят денонощни обходи и всяко нарушаване на противопожарните мерки ще се наказва с цялата строгост на зако

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев