Община Сливен
Областна администрация Сливен

Общината Сливен ще получи авторските права на трилогията на Цончо Родев

rodev
22.07.2022 / 11:15

Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“ в София ще преотстъпи за определен срок авторските права върху трилогията на писателя Цончо Родев, посветена на Сливен. Това стана ясно след проведената среща в Общината на кмета Стефан Радев със зам.- директора на културната институция Ваня Аврамова. В разговора сливенският градоначалник изтъкна, че преиздаването на трилогията, която включва историческите романи „Тътени“, „Бурята“, „И стана ден“, е дълго обмисляна идея и амбиция на Община Сливен да припомни тези важни хроники. „Не съществува друг град в страната, за който да е писан такъв епос. Но в същото време това е историята на нашето Възраждане, разказана през миналото на Сливен, като роман с голяма историческа достоверност", отбеляза на срещата Радев.

 

„Напълно подкрепяме инициативата ви. Лично аз много се зарадвах, защото този автор заслужава признание“, отбеляза зам.-директорът на националната библиотека. Ваня Аврамова допълни, че писателят е завещал правата над творбите си на съпругата си Йоланта Родева. След неговата кончина тя ги е предоставила на най-голямата българска библиотека.

По време на срещата бяха обсъдени технически подробности с бъдещото ново издание на сливенската трилогия, както са известни книгите. Амбицията е да се намери издателство, което да предложи качествен продукт на достъпни цени, за да може епосът да стигне до повече читатели, особено сред ученическата и младежката аудитория. Ще се търси партньорството на различни организации.

 

Сред намеренията на Общината, свързани с проекта, е популяризирането на 300 диапозитива, дарени от Цончо Родев на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен. Те съдържат снимки на всички места в града, които авторът е посетил, а после – описал в книгите си. Повечето от тях съществуват и до днес.

 

На срещата бяха обсъдени техническите параметри на договора за предоставяне на правата. Ваня Аврамова ще отнесе официално писмо от сливенския кмет до ръководството на националната библиотека за съвместното партньорство в това възрожденско по духа си дело, по думите й.

 

Цончо Родев е роден в град Провадия през 1926 г. Той е почетен гражданин на градовете Сливен и Провадия. Носител е на наградите на Община Сливен „Добри Чинтулов“ и „Д-р Иван Селимински“. През 2006 г. Общински съвет – Сливен го удостои с наградата „За граждански принос“. Архивите на писателя бяха дарени през 2014 г. от съпругата му на Народно читалище „Зора“.

 

Авторът изследва историята на Града под Сините камъни в продължение на 18 години – трите тома излизат в периода от 1980 до 1998 г. В интервюта пред медиите той заявява, че най-трудната му работа като писател винаги е било намирането на точната дума.

 

На срещата присъстваха още зам.-кметът Пепа Чиликова и директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Росица Петрова, като част от преговорите за преотстъпване на авторските права.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев