Община Сливен
Областна администрация Сливен

Община Сливен остава финансово стабилна

kmet sl
14.07.2022 / 14:24

Равносметка за изминалата 2021 г. направи кметът Стефан Радев по време на публичното обсъждане на изпълнението на бюджета за предходната година. По думите му тя е преминала основно под знака на две групи събития. Ковид пандемията и три пъти избори, последните, от които – президентски и предсрочни парламентарни.

 

„За Община Сливен всичко това предопредели динамиката на изминалата година. Нарастващата инфлация, трайното повишаване на цените, което се превърна в тенденция, засилиха чувството на несигурност. Въпреки изброените фактори и на фона на тази обстановка, общинските финанси остават стабилни“, отбеляза кметът Радев. Той посочи, че Общината продължава да изпълнява всичките си функции, приключвайки годината без просрочени задължения.

 

„Предизвикателства и задачите, които стоят пред нас, са да повишим темповете на разработка и изпълнение на проекти, да бъдем предпазливи и гъвкави в планирането, предвид големите рискове, свързани с инфлацията и галопиращите цени, за да сме в готовност за различни варианти на действие“, посочи още Стефан Радев.

 

Според анализа през отчетния период дейността на Общината е била насочена към осигуряване изпълнението на приоритетите, целите и мерките, заложени в програмата за икономическо развитие, новите ангажименти и последствия от обявеното извънредно положение на територията на страната, във връзка с пандемията от COVID-19 и ефективното управление на финансовите ресурси. Изпълнението на основните параметри на бюджета за 2021 г. се характеризира с постъпления от приходи в размер на 123 644 919 лв., като уточненият годишен план за приходите е изпълнен на над 81 процента. Годишният план за приходите от имуществени и други местни данъци е изпълнен на над 117 %, като е отчетено нарастване спрямо 2020 г. - с 24 %

 

Публичното обсъждане бе инициирано от председателя на Общински съвет-Сливен Димитър Митев. Той използва възможността да поздрави колегите си от местния парламент, за доброто сътрудничество и проявата на отговорност и разум при вземането на решения, които са в полза на жителите и градоустройството. На него присъстваха още граждани, кметовете на кметства, кметските наместници, общински съветници, ръководителите на бюджетни звена и др.

 

Годишният отчет за 2021 г. предстои да бъде гласуван на предстоящата сесия на Общински съвет-Сливен на 28 юли.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев