Община Сливен
Областна администрация Сливен

Над 30 читалища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации на събор край Тунджа

25.06.2022 / 15:34

Днешният Регионален събор край Тунджа в село Крушаре събра над 30 читалища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации. Отличителното за тазгодишното издание е провеждането на подбор на участниците, които ще представят община Сливен в XII Национален събор на българското народно творчество - Копривщица. Всички класирани ще имат възможност да се изявят на фолклорната сцена в Копривщица от 5 до 7 август.

 

На днешното официално откриване участниците и гости бяха приветствани от зам.-кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Тя им пожела успех, а българските традиции и обичаи винаги да ги събират и обединяват.

 

„Убедена съм, че всички, които ще бъдат класирани за участие в Националния събор в Копривщица, ще представят достойно българския фолклор и община Сливен“, заяви още Пепа Чиликова. От своя страна кметът на село Крушаре – Димо Станков изрази задоволство, че след известно прекъсване, фолклорната традиция ще пребъде и ще продължи да разкрива многообразието на българското културно наследство.

 

В рамките на днешния събор колективите могат да включат в програмите си възстановка на обичаи от пролетната и лятна обредност като - Трифоновден, Сирни заговезни, Първи март, Кукери, Тодоровден, Еремия, Св. Константин и Елена, Пеперуда, Герман, Спасовден, Русалии, Еньовден, Петровден, Илинден, Голяма Богородица и др. Могат да бъдат включени и обреди от жизнения цикъл – раждане, кръщаване, сватба, смърт. На събора може да се представят и трудови обичаи – сеитба, жътва, романя, вършитба, ново брашно и др. Самодейците могат да се представят и чрез музикално-песенни, инструментални и танцови изпълнения, както и разказване на приказки и анекдоти, детски игри, представяне на традиционните занаяти в селищата и др. Те ще бъдат оценявани от професионално жури в състав - доц. д-р Валентина Райчева от ИЕФЕМ при БАН, доц. д-р Владимир Демирев- фолклорист- етнолог, Станка Иванова- хореограф, Петя Григорова- музикален педагог.

 

Организатор на събора е Община Сливен, със съдействието на кметството в село Крушаре и Народно читалище „Искра – 1929“- с. Крушаре. Фолклорната надпревара продължава през целия ден.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев