Община Сливен
Областна администрация Сливен

Преклонение пред делото и саможертвата на Ботев

botev
02.06.2022 / 14:23

Общонародно поклонение пред Ботев и загиналите за Свободата на България се провежда днес в цялата страна. В Сливен общоградският ритуал се състоя на площад „Хаджи Димитър“.

 

„Христо Ботев си отива само на 28 години, но ги изпълва с истинския смисъл на думата „живот“. Оставя ни едни от най-красивите страници от българската литература, оставя ни своя подвиг и завет – да обичаме пламенно нашата Родина. Няма българин, който да не се гордее, когато чуе неговото име, или да не трепва, когато чуе пламенните му слова. Не знам дали има друг народ, който да има такъв ден на поклонение. Но всички ние имаме едно задължение – да споменаваме Ботев не само в този ден, да правим всичко, което е по силите ни, неговото име за поколенията след нас, да не е просто име от учебниците“, заяви по време на ритуала-поклонение кметът Стефан Радев. Той подчерта, че Ботев е неотделим от същността на българския народ, от българския дух и докато го има преклонението пред великото му дело, пред неговата саможертва, дотогава ще има българи на тази земя.

 

„Затова наш свещен дълг е да възпитаваме поколенията, които идват след нас, да пренасяме във времето преклонението пред личности като Ботев, Васил Левски, като Хаджи Димитър, като Георги Раковски. Това ни прави българи! Поклон пред делото на Христо Ботев и всички велики синове на България!“, завърши кметът Стефан Радев. В знак на почит сливенският градоначалник поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

 

Венци и цветя поднесоха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител Веселин Вълчев, директорът на ОДМВР Сливен ст. комисар Димитър Величков, цветя бяха поднесени от името на народните представители Татяна Султанова, Десислава Танева и Мария Белова, от името на командира на Център за подготовка на специалисти полк. Любомир Вачев, директори и представители на институции, на културни структури, военно-патриотични съюзи, исторически дружества, организации, читалища, училища и граждани.

 

Точно в 12 ч., по традиция в целия град проехтя воят на сирените в памет на Ботев и на загиналите за народна Свобода.

 

Официално този ден се отбелязва от 1 901 година, когато на връх Вола – лобното място на Христо Ботев, присъстват живи Ботеви четници, да отдадат поклон пред подвига на поета-революционер. От тогава до сега Ботев е символ на българската свобода, а 2 юни е ден на българската будна памет и неподкупна съвест. Затова и всяка година признателният български народ обсипва с венци и цветя многобройните паметници и лобни места, слави паметта на героите с една обич – обичта към България и с един идеал – свободна и независима България!

 

Организатори на общоградското поклонение са Община Сливен и Центърът за подготовка на специалисти.

 

--

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев