Община Сливен
Областна администрация Сливен

XXIV НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН

17.05.2022 / 13:20

От 11 до 13 май 2022г., за двадесет и четвърта поредна година в Сливен се проведе най-приказния, най-усмихнатия, най-смисления детски празник в България – уникалният Национален фестивал на детската книга. Въпреки многобройните трудности породени от въвежданите за продължителни периоди противоепидемични мерки и ограничения, организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и техните партньори от Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, най-големите детски издателства не се отказаха от неговото провеждане, убедени, че той е желан, обичан и нужен празник, който зарежда с оптимизъм и надежда, че хубавата детска книга ще продължи да бъде част от духовния свят на децата. И техните усилия се увенчаха с успех. Двадесет и четвъртото издание на фестивала беше ярко и различно, защото съчета основните си цели с променените условия за провеждане. Идеите му бяха реализирани с много желание, енергия и романтична всеотдайност. Многобройните прояви, включени в програмата, останаха като неповторимо преживяване за многобройните гости и участници от страната и чужбина.

Фестивалът тази година премина под патронажа на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала бе кметът на община Сливен – Стефан Радев. Гост на част от проявите бе и зам.-министърът на културата Юрий Вълковски.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала бяха включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на писателите: Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Йорданка Белева, Димана Гуляшка, Христина Петрова, Валери Манолов, Милен Хальов, Тодор Каракашев, Слави Стоев, Александър Секулов, Никола Райков и Тони Теллалов; срещи с илюстраторите Петър Станимиров, Борис Стоилов, проф.Виктор Паунов, Сотир Гелев, Ралица Мануилова, Мая Бочева, Милена Радева, както и със студенти, спец.”Илюстрация” от НХА; литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератор Марин Трошанов; връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2022г. в различните категории; откриване на изложба-илюстрации на Сотир Гелев - носител на Националната награда „Константин Константинов” – категория „илюстратор” за 2021г.; откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Елин Пелин”, посветен на 145г. от рождението на писателя; откриване на изложба „Театрални кукли на любими литературни герои изработени от деца” с творби от единадесетото издание на Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът” и XI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои и церемония по награждаването на отличените участници; театрални представления; приказно шоу; прожекции на анимационния филм „Виола”; концерти; карнавално шествие и др. В различните прояви се включиха над 7000 деца и юноши от Сливен и от страната, както и много гости на фестивала и на града.

Важен момент в програмата на 24-то издание на фестивала бе провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Изкуството да се пише за деца днес - между модерните послания и фантазния свят”. Бяха представени 19 доклада на участници /автори и издатели/ от България, Сърбия, Унгария, Гърция и Германия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език издаден с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Целта на форума бе чрез анализ на конкретни произведения от детската литература да се представи проекцията на съвременния свят в тях, промяната по отношение на ценностите, принципите и начина на реализирането на детската литература и как реалните и тревожни проблеми на модерността да бъдат предадени по разбираем и вълнуващ начин, така че да се въздейства на въображението и креативността на детето - читател. Форумът завърши с дискусия като премина в две сесии: първата – присъствена, във втората сесия чрез видео-конферентна връзка бяха представени доклади на автори, които не успяха да пристигнат в Сливен.

Проведена бе и кръгла маса с участието на редакционния екип на ИК”Хермес” посветена на 30 -годишния юбилей на издателството, в която се включиха библиотечни специалисти от Сливенски регион. Форумът бе посветен и на 70-години от рождението на дългогодишния председател на ББИА Снежана Янева, с чието съдействие повече от 10г. се реализира програмата на MK за обогатяване на фондовете на българските библиотеки. Представени бяха издателските политики на „Хермес” и възможностите за работа в променените реалности. В края на срещата Стойо Вартоломеев-собственик на издателството дари на присъстващите представители на 60 читалищни библиотеки от Сливенски регион пакети с най-новите издания на „Хермес” като общата стойност на дарението за региона е 6000лв. На РБ”Сава Доброплодни” С.Вартоломеев дари 120 книги на английски език от разпространяваните в книжарници „Хермес” заглавия.

И тази година централният площад и ларгото на града се превърнаха в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен бяха представени няколко спектакъла: „Който не работи не трябва да яде” на ДКТ Ст.Загора, „Русалка” - на театър „Весел”- гр.Велико Търново и „Патиланци” на ДКТ - Русе . С детско шоу „Пътешествие с приказни герои”, с водещ актьорът Ангел Попов, на малката сцена пред книжарница „Хермес” бе отбелязан 30-годишният юбилей на ИК ”Хермес”.

Двадесет и четвъртото издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, осигури пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, се представиха иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена. В компютърната зала на РБ „Сава Доброплодни“ се проведе майсторски клас „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии” с модератори художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и проф.Виктор Паунов. в който се включиха студенти от НХА-София и от Художествената академия в гр.Сараево/ Босна и Херцеговина/, както и ученици от НХГ „Д.Добрович”. Със съдействието на фирма ADCOM в майсторския клас бяха използвани таблети на Wacom и бяха представени всички предимства на графичната програма..

За талантливите малки поети и писатели участници в тазгодишния Национален литературен конкурс в РБ”Сава Доброплодни” се проведе майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератор Марин Трошанов – един от най-успешните и обичани съвременни детски автори.

В карнавалното дефиле с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, се включиха актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките”, мажоретните състави на ПГИ „проф.Димитър Табаков”, VСУ”П.К.Яворов” и XII ОУ”Елисавета Багряна”, над 600 деца от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури определи над 30 носители на наградите за най-оригинален карнавален костюм. Наградите бяха връчени на откритата сцена на площада пред общината от д-р Мариана Марчева – председател на журито, Луизина Савкова от МК, Ваня Пенчева и Величка Христова – членове на Организационния комитет на фестивала. За всички участници в карнавала организаторите осигуриха грамоти за участие и подаръци - детски списания и рекламни материали, които да бъдат раздадени по училища.

Няколко бяха и концертите на открита сцена, като незабравим за публиката ще остане концертът на талантите на Сливен под надслов „И мечтите си чудесни – да превърнем в песни!”

Тържествен концерт и церемония по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване, която се определя като една от най-престижните литературни награди в България, се проведе на 12.05.2022г. в ДТ ”Ст.Киров”. Наградите в различните категории бяха връчени: в категория „автор” – на писателя Милен Хальов от зам.-министъра на културата Юрий Вълковски, в категория „Издателство” – на ИК „Робертино” от кмета на община Сливен Стефан Радев, в категория „Илюстратор” на художничката Невена Ангелова от председателя на ОбС-Сливен Димитър Митев. Наградата на детското жури бе връчена на писателя Марин Трошанов от Росица Петрова-Василева – директор на РБ ”Сава Доброплодни” и организатор на фестивала. За наградите в различните категории са постъпили над 60 номинации като наградите са присъдени след сериозна селекция. Директорът на РБ „Сава Доброплодни” Росица Петрова-Василева, връчи и награда за изключителен принос за организацията и провеждането на фестивала на художника Борис Стоилов, за подкрепата му за реализиране на художествени изложби, конкурси и пленери в рамките на фестивала, за художествените решения на голяма част от рекламните материали на ежегодните издания на форума и по повод на неговата шестдесет годишнина.

Над 60 деца и юноши бяха наградени за участието си в Националния литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът” и XI Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония в последния ден на фестивала. В конкурсите, които и тази година се проведоха в условията на пандемия, се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала. Тази година в Националния литературен конкурс се включиха и 81 деца от българските училища в чужбина като най-голям е броят на участниците от училищата във Виена, Париж и Лондон.

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен и техните партньори превърнаха в незабравим празник срещата на децата с най-добрите постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и дадоха сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца отправиха своите първи послания на творци. Над 7000 деца и тийнейджъри от Сливен и страната посетиха проявите от фестивалната програма. Сред участниците и гостите на фестивала от България и чужбина бяха и студенти-участници в международния конкурс за илюстрация, писатели, илюстратори, издатели, библиотекари, литературни критици, педагози. В тридневния празник се включиха и стотици родители и много доброволци.

За рекордния брой участници и гости многобройните прояви, включени във фестивалната програма, остават като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи, с искрената детска обич и вълнение.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев