Община Сливен
Областна администрация Сливен

Сливен с няколко награди на XVII Международно изложение „Културен туризъм“

MTI BT
19.04.2022 / 14:53

Три награди и висока оценка за представянето си получи Община Сливен на 17-ото Международно изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново. То се проведе в дните от 14 до 16 април в старопрестолния град. За представянето на Сливен се сформира екип от експерти, в който се включиха представители на Късноантична и средновековна крепост „Туида“, РИМ „Д-р Симеон Табаков“ - Сливен и Художествена галерия „Димитър Добрович“. Единственият специализиран форум за културен туризъм на Балканите предоставя уникална възможност за осъществяване на ефективни и ползотворни контакти и създаване на дълготрайни партньорски отношения. Участниците в изложението и съпътстващата го богата дискусионна програма, представят нови обекти и социализирани забележителности, създадени атракции и услуги, издания за култура и туризъм, фестивали и празници, които разкриват самобитното очарование на регионите.

 

Крепост „Туида“ получи отличие за „Интерактивни дейности и събития в крепост Туида за ефективно управление на комплексен туристически продукт“. Наградата в категория „Най-професионални туристически сайтове и приложения“ за интерактивна платформа бе присъдена на „100 причини да посетите и опознаете традициите на Сливенския край“. Голямата награда в категория „Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм“ получи „Нетипична Нощ на музеите с Типично“. Отличията бяха връчени на официална церемония от заместник - министъра по туризма проф. Мариела Модева, Борислав Йорданов - управител на „Царевград Търнов“ ЕООД и доц. Соня Алексиева.

 

Сред официалните гости в дните на изложението бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов и негови заместници, заместник-министърът на туризма проф. Мариела Монева, почетният председател на МТИ „Културен туризъм“, археолог и историк проф. Николай Овчаров и председателят на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов. От страна на чуждестранните гости имаше представители на посолствата на Австрия, Виетнам, Индия, Испания, Корея, Палестина, Румъния, Турция, Монголия и Азербайджан, зам.-кметовете на Велико Търново.

 

По време на официалното откриване на борсата щандът на Сливен бе представен от зам.-кмета на община Сливен - инж. Стоян Марков. Той се превърна в притегателна точка за посетителите на изложението с многообразните интеракции, които се предлагаха от сливенските аниматори и екскурзоводи. Атракция на изложението беше преносимото жилище (юрта), в което екипът на Крепост „Туида“ посрещаше гости с разкази за живота и бита на средновековните българи. Интерес предизвикаха още репродукциите на японски гравюри от фонда на сливенската Художествена галерия „Димитър Добрович“, които се оказаха недостатъчни за ценителите на изкуството.

 

„Тези награди са за всички сливналии, за достойното място, което заема Сливен като дестинация на туристическата карта на България. Те са оценка за добрата работа на всички представители на културните институции и туристически обекти на територията на нашата община. Това е оценка и за нас като ръководен екип и изпълнението на целите и дейностите, които сме заложили в Концепцията ни за развитието на туризма в община Сливен преди 6 години“, заяви зам.-кметът инж. Стоян Марков. Той припомни за стартиралия мащабен проект на Община Сливен, свързан с реновиране, консервация и оборудване на къщите-музеи на Хаджи Димитър, Добри Чинтулов и Сливенския бит, Първата текстилна фабрика, Крепост „Туида“ и основен ремонт на лифта до местността Карандила. По думите му се очаква той да приключи в края на 2023 г., което ще отвори още повече възможности пред гражданите и гостите на туристическата карта на града под Сините камъни.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев