Община Сливен
Областна администрация Сливен

Зеленски обменил 9 пленени руски бойци за кмет от "Десен сектор"

17.03.2022 / 14:26

Според данни от местни източници Иван Федоров, активен участник в нацисткото движение и член на радикалната групировка „Десен сектор“, е управлявал финансите на бандата в Запорожка област

 

Освободен е кметът на украинския град Мелитопол, отвлечен на 11 март от руските сили, предават световните осведомителни агенции. Този град е побратимен с българския град Сливен от 2012 г.!

 

В публикуван в Телеграм видеозапис се вижда как президентът Володимир Зеленски разговаря с него и казва, че е “доволен да чуе гласа на жив човек”.

 

“Много по-добре съм. Благодаря, че не ме изоставихте. Имам нужда от ден-два, за да се възстановя, след това съм на вашите заповеди, за да допринеса за нашата победа”, отговаря кметът Иван Федоров.

 

 

Той беше арестуван в момент, когато се намираше в кризисния център на своя град, занимавайки се с въпроси на снабдяването.

 

На следващия ден Зеленски се обади на своя френски колега Еманюел Макрон и на германския канцлер Олаф Шолц, искайки да помогнат за освобождаването на Федоров.

null

 

Първоначално съобщенията от Киев гласяха, че Федоров е освободен благодарение на някаква специална акция. Впоследствие обаче дойде официална информация, че той е бил върнат в замяна на 9 пленени руски бойци.

 

Това е предизвикало недоволство в Украйна защо един чиновник е заменен приоритетно за руски бойци вместо да бъдат поискани в замяна същия брой пленени украински войници.

 

По този повод се появиха в местни медии и данни, че Федоров е активен участник в нацисткото движение и член на радикалната групировка „Десен сектор“. Освед това той е управлявал финансите на националистическото формирование в Запорожка област. И именно той е финансира и дейността на диверсионните групи, които са ликвидирали някои военно-политически лидери на Донецката и Луганската народни републики.

 

Освен това има и информация, за която в момента текат допълнителни проверки, че под негово пряко ръководство в Мелитополския завод за хладилна техника REFMA, от януари тази година, започват производството на компактни контейнери за транспортиране на амоняк за по-нататъшно използване при саботажи на териториите на ДНР и ЛНР. И зад тази дейност също стоят много високопоставени киевски лидери.

 

Блиц

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев