Община Сливен
Областна администрация Сливен

Президентът на среща с оранжерийни производители в Сливен

R.Radev
17.02.2022 / 20:51

Президентът Румен Радев посети оранжериите до Сливенските минерални бани, където проведе среща с представители на бранша от страната по тяхна покана. По време на визитата си той бе придружен от областния управител на Сливен Веселин Вълчев. Президентът изрази тревога за бъдещето на оранжерийния бранш, който трябва да гарантира целогодишното присъствие на зеленчуци на българската трапеза. „Изправени сме пред риск за националната криза заради продоволствения суверенитет. Апелирам всички отговорни фактори за навременни мерки“, заяви Радев.

 

Собственици и управители на оранжерии от Сливен, Петрич, Сандански и София информираха Радев, че от близо 9000 дка оранжерии в страната към момента реколтират 100 дка или около 1 процент от заложените съоръжения. Браншът е притиснат от високата цена на газа и ежедневните разходи за топлене на оранжериите, които възлизат на хиляди левове дневно. Те съобщиха, че през юни, когато продукцията им излезе на пазара, ще има срив на цените. А проекто-програмата за „де минимис“ е с общ размер от 3,5 млн.лева и таван от 50 000 лева, според тях, е крайно недостатъчно. Производителите изказаха притеснения, че след като пропадне тази реколта, няма да могат да произведат следващата. Ще бъдат принудени да освободят работниците си. Към момента у нас се произвеждат едва 20 тона краставици, които не стигат до всяка българска трапеза.

 

Липсата на навременни мерки в сектор "Земеделие" не само може да доведе до допълнителни социални проблеми и ще се отрази на здравето на българите, но и до срив в производството, който може да бъде компенсиран единствено с все по-скъп внос и компромисно качество на продуктите, коментира президентът. Той припомни, че в исторически план България е изхранвала не само своето население, но и десетки милиони с износа си в чужбина. По думите му днес се наблюдава обратния процес. Българската продукция в магазините ни намалява драстично за сметка на вносната. Можем да се справим, каза президентът, защото имаме най-плодородната земя, усърдни и работливи хора, които знаят какво да правят, имаме и най-големият процент в Европа на почви, благоприятни за биоземеделие. Трябва да намерим начин да използваме потенциала си и да го превърнем в добри резултатът, каза още Румен Радев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев