Община Сливен
Областна администрация Сливен

Въвеждат допълнителни противоепидемични мерки в Сливенско

20.01.2022 / 17:50

Допълнителни противоепидемични мерки ще бъдат въведени в Сливенска област във връзка с нарастващата заболеваемост, особено сред учениците, педагогическия и непедагогическия персонал в градовете Сливен и Нова Загора, и усложняващата се обстановка с разпространението на коронавируса. Това реши Областният кризисен щаб на извънредно заседание, проведено на 20 януари.

 

От 24 януари до 31 януари учениците от 1 до 12 клас в градовете Сливен и Нова Загора ще преминат от присъствено в онлайн обучение.

 

От 24 януари се преустановяват посещенията в кварталните пенсионерски клубове в областта.

 

Търговските центрове, магазините и пазарите, на открито и закрито, ще извършват дейност единствено при въвеждане на еднопосочно движение на потока от клиенти и задължително носене на правилно поставени предпазни маски за лице.

 

От 31 януари ще бъдат преустановени плановият прием и плановите операции в болничните заведения в областта.

 

Допълнителните мерки ще влязат в сила със заповед на директора на РЗИ – Сливен.

 

Щабът реши да продължи засиления контрол за спазване на мерките, като ще бъдат извършвани самостоятелни и съвместни проверки от РЗИ, ОД на МВР, ОДБХ и ДИТ. При проверките особено внимание ще бъде обърнато на местата, където най-често са установявани нарушения - търговските обекти, обществените места на закрито, пазарите, където движението на потока от клиенти трябва да е еднопосочно, нощните заведения.

 

Към момента заболеваемостта в Сливенска област е 976,71 души на 100 000 лица от населението. За сравнение, в началото на седмицата тя бе 722,54 души.

 

В община Сливен заболеваемостта е най-висока. Само за три денонощия тя нарасна от 853,72 души на 1094, 58 души на 100 000 лица от населението. Рязко се увеличи стойността по този показател в община Нова Загора. Към момента заболеваемостта в тази община е 1 021, 35. В останалите две общини от областта – Твърдица и Котел, заболеваемостта е 664,65 и 352,21 души.

 

През първите три дни на седмицата с COVID–19 бяха диагностицирани 153 ученици на различна възраст, повечето от Сливен и Нова Загора. За сравнение, през цялата седмица от 10 до 16 януари, включително, заболелите ученици в областта бяха 92, като повечето от тях отново са от цитираните две общини. За три дни бяха заболяха 46 педагози при 16 – в предходната седмица. Карантинирани са десетки класове и други контактни лица на болните ученици и учители.

 

Към момента активните случаи на заболяването в областта са 1 981. Над 1500 от болните са жителите на общинските центрове Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел, както следва: в град Сливен болните са 1 219, в Нова Загора – 258, Твърдица – 53, Котел – 27.

 

--------------

 
 

Copyright © 2008-2023 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев