Община Сливен
Областна администрация Сливен

Община Сливен: Спряното финансиране на ВиК за водопровода в кв. „Речица“ е стратегическа грешка

Obshtina_Sliven
16.01.2022 / 09:53

Община Сливен смята, че спряното финансиране на ВиК за водопровода в кв. „Речица“ е стратегическа грешка. Отпускане на целеви кредит от ВиК-холдинга трябваше да бъде гласувано в началото на годината на извънредно заседание на Общото събрание на ВиК. Общинският съвет проведе извънредна сесия, за да подкрепи тази инициатива. Събранието се провали, защото ВиК-холдингът, който се явява мажоритарен собственик на ВиК- Сливен, не се регистрира.

 

От изявление на областния управител в медиите става ясно, че провалът е под негово давление, което определяме като стратегическа грешка. Липсата на средства води до забавяне на дейностите и задълбочаване на проблема с водопровода и канализацията в кв. „Речица“.

 

ВиК-Сливен и „Български ВиК холдинг“ са държавни дружества. Проектът за изграждане на канализация на кв. „Речица“ и частична подмяна на водопровода се извършва от ВиК- Сливен. След началото на строителството се оказа, че устойчивото решение е да бъде подменен целият водопровод, а не част от него. След разговори с държавното ВиК, Общината се ангажира да му съдейства за намиране на допълнително финансиране за подмяна на целия водопровод. На проведена среща в Общината, инициирана от кмета Стефан Радев, с всички депутати от Сливенския район през лятото на 2021 година, на която присъства и областният управител, бяха формулирани два варианта за действие :

 

1. ВиК-Сливен да получи целево финансиране от бюджета. Ако това е невъзможно:

 

2. ВиК-Сливен да получи кредит от държавния ВиК-холдинг.

 

„Провалянето на събранието и спирането на средствата е странно, защото забавя изпълнението на проекта и задълбочава проблемите, което не е в интерес на жителите на квартала“, каза заместник-кметът Камен Костов.

 

Той поясни, че Общината няма отношение към определяне на сумата, нужна за подмяната на водопровода и винаги е настоявала допълнителните средства за водопровода на квартал „Речица“ да бъдат предоставени на ВиК. Дружеството има изготвен технически проект и е логично изпълнителят на дейностите за канализацията и водопровода да е само един. По този начин няма да се наруши и срокът за изпълнение, което е важно за жителите на квартал „Речица“.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев