Община Сливен
Областна администрация Сливен

С близо милион лева ще задлъжнее ВиК-Сливен към енергоразпределителното дружество до края на мораториума

vik
10.01.2022 / 13:18

С близо милион лева ще задлъжнее ВиК-Сливен към енергоразпределителното дружество до края на мораториума, наложен от правителството върху цените на тока, парното и водата. Това прогнозира в интервю за БТА инж. Севдалин Рашев, управител на водното дружество. От 1 януари беше крайно необходимо да влязат в сила новите цени, смята той и заяви, че ще последва една верижна задлъжнялост.

 

 

 

ВиК – Сливен в понеделник ще поиска кредит от „Български ВиК Холдинг“,

 

 

 

за да можем да посрещнем тази диспропорция и да изчакаме до март, посочи управителят на дружеството. Той припомни, че доскоро сливенското ВиК получаваше електроенергия от Доставчик от последна инстанция /ДПИ/, което още повече оскъпява тока. Дружеството имаше 11.5 милиона лева задължения за такса водоползване и за електроенергия. Сметките за ток нараснаха, заради няколко сушави години и необходимостта да се захранват помпените станции, за да се снабдява Сливен с питейна вода. Задълженията бяха погасени от „Български ВиК Холдинг“.

 

 

 

Цената на кубик питейна вода с ДДС в област Сливен е трябвало от 1 януари да стане 3.80 лв, според инж. Рашев.

 

 

 

Това е с оглед цената на електроенергията, заложена в предложението на КЕВР. Понастоящем обаче, ще се наложи бизнес планът на дружеството да бъде преработен и да се изчисли цената по нов начин, обясни Севдалин Рашев. Сега абонатите на дружеството в областта плащат за кубик вода 2.02-3 лв. Тази цена е абсолютно нереална, коментира той, като посочи, че са се повишили цените освен на горивата, така и на обеззаразяващи продукти и консумативи, изполвани за обработка на водата.

 

Заради финансовите затруднения, много от хората в дружеството работят на минимална заплата, каза още Севдалин Рашев. Редуциран е бил личния състав, навършилите необходимата възраст са били пенсионирани, като от 460 души в момента там работят 390.

 

 

 

Нивото на язовир „Асеновец“ е 20 600 000 куб.м.

 

 

 

На въпрос дали язовир „Асеновец“, който е основният източник за питейна вода на Сливен, разполага с достатъчно количества, за да обезпечи града, той посочи, че в момента нивото е 20 600 000 куб.м вода. По думите му, това е много добре за началото на годината, когато предстоят валежи от дъжд и сняг, както и пролетното топене на снеговете. През последните години водосборът беше достигнал критично ниски нива, а от ВиК дружеството въведоха алтернативно водоснабдяване чрез три помпени системи в терасата на река Тунджа. Полезният обем на язовира е 28 млн.куб.м. вода.

 

Управителят на ВиК-Сливен информира още, че по план се изпълнява мащабен проект за рехабилитация и доизграждане на ВиК инфраструктура в общините Сливен и Нова Загора. Дейностите обхващат подмяна на водопроводна и канализационна мрежа, помпени станции и съоръжения, система за контрол и са на стойност 133 милиона лева, средствата са европейски. По думите му, след реализацията на проекта ще има сериозно отражение на основни показатели, сред които и загубите на вода, които ще намалеят чувствително. Очаква се скоро да се получи финансиране за паралелно изграждане на водопровод заедно с канализация в сливенския квартал „Речица“. Там е нужно дофинансиране, след като се наложи цялостна подмяна на водопроводната мрежа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев