Община Сливен
Областна администрация Сливен

Майката на всички сираци в Сливен

panova
29.12.2021 / 12:40

Възпоменателна плоча на Щилияна Панова ще пази паметта на сливенци за жената, посветила целия си живот на благотворителност в полза на бедните и нуждаещите се. Мемориалният знак е поставен на фасадата на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен. Сградата на училището е построена през 1928 година по инициатива на Щилияна Панова, със специално предназначение. В нея е бил разкрит пансион "Майчина длъжност", където са намирали подслон, грижа и топлина сливенските деца, останали сираци по време на трите освободителни войни в началото на 20 век.

 

Плочата бе открита от областния управител Минчо Афузов в присъствието на екипа му, преподаватели и ученици от гимназията, общественици. Сред тях бяха и наследници на Панова. Събитието стана възможно благодарение на инициативата на зам.областния управител Димитринка Петкова и директора на НХГ „Д. Добрович” Александър Дойчинов.

 

Щилияна Панова е родена през 1870 година в семейството на Андрей Шишков. Завършила е Робърт колеж. Съпругът й Димитър Панов напуска този свят едва на 34 години. През 1913 холера причинява смъртта на единствения й син. От този момент нататък тя се посвещава изцяло на благотворителност. Образованата сливенка от млада спечелила уважението на съгражданите си със състрадателното си сърце. След тежките житейски загуби и обрати тя потърсила утеха в грижата за осиротелите деца. В историческите бележки за живота й я наричат Майката на всички сираци.

 

В ново време някогашният пансион е храм на изкуството и младежта. Той стана дом на Националната художествена гимназия „Д. Добрович” – едно от елитните училища в страната. Гимназията обучава и възпитава дарования от различни населени места. Учениците и преподавателите участват в множество различни благотворителни проекти, включително в намирането на артистични решения за подобряване на градската среда.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев