Община Сливен
Областна администрация Сливен

Поредно дарение за Детското отделение от фондация ,,Арусяк Чакърян”

bolni
15.12.2021 / 16:06

Поредно дарение получи Детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен от фондация ,,Арусяк Чакърян”. То включва инфузионна помпа за дозиране на медикаментите и портативен монитор за наблюдение на основните жизнени показатели. Адаптиран е за малки деца.

"Фондация ,,Арусяк Чакърян” направи първото си дарение за Детското отделение през 2018 година - два настолни пулсоксиметъра и вакуум аспиратор. През 2019 получихме двуканална спринцовкова инфузионна помпа. Сега е третото дарение за нашите пациенти. Много сме благодарни за дарената апаратура, която е в употреба и работим с нея" каза началникът на отделението д-р Люба Бъчварова.

Тя изпрати благодарствено писмо до дарителите, в което заявява, че апаратите ще подобрят диагностиката и лечението на децата. Детското отделение на болницата обслужва годишно над 2000 деца от 28 дни до 18 години от нашата и от съседни области.

Фондацията спонсорира детски заведения и клиники на територията на цяла България. Тя боси името на детския лекар д-р Арусяк Чакърян, българка, която е родена в град Плевен. Завършила е медицина в София, доктор на медицинските науки. След завършването си работи в няколко детски клиники в столицата, седем години - в Първа градска болница, след което заминава в чужбина. Отначало се установява в Австрия и работи като детски лекар във Виена. След това заминава за Западна Германия.

След смъртта на д-р Чакърян, нейният син Магърдич Хачикян и брат й - Зеноп Чакърян, създават фондация, която е под егидата на областната управа на град Кьолн.

Още снимки от новината

bolni

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев