Община Сливен
Областна администрация Сливен

10 партньора в 4К: Климатични действия, Координация, Капацитет, Креативност

13.12.2021 / 09:53

С проведеното от 7 до 9 декември 2021 г. първо обучение по проекта, финансиран в рамките на Програма Опазване на околната среда и климатичните промени, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г., започна работата на експертните екипи в осемте партниращи общини.

 

По време на обучението експертните екипи от Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора и София започнаха практически занимания за оценка на рисковете от климатичните промени в големите градове – ефекта на топлинния остров, редуващите се наводнения от обилни валежи и суша с недостиг на вода и градските свлачища.

 

Партньорите по проекта от Норвежката асоциация на местните и регионални власти и от Западно-норвежкия изследователски институт запознаха участниците с изготвения от тях доклад за международния опит и добри практики. Участниците се запознаха с опита на Испания, Полша, Италия и Норвегия, както и методи за анализ на рисковете с цел оценка на набелязаните възможни решения. Представени бяха реализирани проекти за зелени фасади и покриви, дъждовни градини, градски резервоари за дъждовна вода, градско земеделие и много други.

 

Български консултантски екип въведе участниците в методология за анализ на съществуващите стратегически и планови документи и изпълнявани проекти в общините. Екипите в общините започнаха практическо прилагане на предложените аналитични методи, които дават възможност за оценка на ситуацията и на възможните решение от различни гледни точки. Всяко възможно решение трябва да бъде анализирано през призмата на последиците за цялостното устойчиво развитие на града, на последствията върху биологичното разнообразие, комфорта и безопасността на жителите, наличието на технология за неговата реализация, правната регулация за такава интервенция и още много аспекти.

 

Следващите стъпки по проекта включват работа на експертните екипи в общинските администрации и няколко общи срещи за дискусии и съвместна работа, както и учебни пътувания до Норвегия. В резултат на тези стъпки ще се изберат най-подходящите иновативни решения за всяка община, които да се финансират и изпълнят до 2024 г., в рамките на този проект.

 

Междувременно, се установява и необходимост от осъвременяване на нормативната и правна рамка в сферата на градското развитие, за което ще бъдат подготвени предложения за обсъждане от съответните институции и заинтересовани страни.

 

Водеща роля в изпълнението на проекта има Националният доверителен екофонд с финансовата подкрепа от Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014 - 2021 г.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев