Община Сливен
Областна администрация Сливен

Становище на д-р Събина Петканска

sabina nova
01.12.2021 / 16:12

Становище на Д-р Събина Петканска по доклада на общинската организация на БСП за проведените Президентски и парламентарни избори, проведени на 14.11.2021 г. , изготвен от Минко Минчев

 

Уважаеми Другари ,

 

1. Ще споделя с Вас ,че внимателно се запознах с доклада на др. Минчев и искам да му благодаря за положения огромен труд, за представяне толкова пълно и точно на изборните резултати в Община Сливен .

 

 

В доклада на др. Минчев забелязах няколко пропуска, които ще допълня .

 

1-Липсва оценка за дейността на ППО ,както и оценка за Общинската организация на БСП .

А без тази оценка , без оценката за изборите от общинският председател на БСП, а дори и от Областният председател за най -голямата организация в областта – доклада се превръща не в доклад ,а в обяснение на протоколите от изборните резултати .

Въпреки този пропуск, аз нямам никакъв упрек към др. Минчев, напротив , още веднъж искам да му благодаря за огромния положен труд към този пълен и подробен доклад за изборните резултати.

 

По лично мое мнение, този доклад трябва да се подготви и изнесе от Общинският ни председател ,защото негово е основното задължение за организация на изборите и ежедневното разясняване на политиките на БСП в общината .

А след това да има и областна конференция, на която да се представят и анализират резултатите и за областта.

 

Ако искаме БСП в Сливен да има по -добри резултати , това трябва да се направи.А именно :

Необходимо и задължително е Общинският председател да разяснява и провежда политиката на БСП в Общината ,

да организира дейността на ППО ,

да организира различните видове избори ,

да ги отчита и

да поема отговорността за тях .

А чрез тези отчети,на Общинския Председател , да се отчита и ефективността на отделните ППО и да се работи за подобряване на тяхната дейност ,към по -ефективна такава.

 

 

2. Напълно споделям изводите на др. Минчев изнесени в доклада , че една от основните слабости на Общинската организация беше липсата на разясняване Визията на БСП за България и ясна политика за развитието на България и Общината .

 

След изборите на 11.07 . нямахме конференция, за да изразим всички оценката си за изборните резултати.

Една от основните ми негативни прогнози и предупреждения за съжаление се сбъдна ,имам впредвид от анализа ,който направих за резултата от отминалите юлски избори , на ПЛЕНУМА през септември.

Като само ще спомена ,че в този анализ съм посочила слабостите на областното и общинското ръководства на БСП Сливен и нуждата на предстоящите избори през ноември, същото това ръководство да излезе с обяснения за политиките на БСП за изборите на 14.11 . ,за да може избирателите да ни разпознаят .

Това ,разбира се , не се случи и е сериозно отчетено в доклада на др. Минчев , за което аз обърнах внимание в отчета си на изборите от 11.07 .21г.

 

Затова ще оставя и оценката и предложенията си от изборите от 11.07 . , който има желание да се запознае с тях.

/На ПЛЕНУМА/

 

 

За изминалите избори на 14. 11 . ,освен споделените слабости на др. Минчев,

искам да обърна внимание на още няколко проблема, които забелязах и които съпътстват живота и работата на областната и общинската организации на БСП -Сливен .

 

3. Предлагам да се допълни доклада с един съществен пропуск, който има отчетливо отражение върху слабите ни резултати в Сливен, а навярно и на национално ниво .

 

Снемане доверието, в началото на кампанията, на нашият общински председател др. Делибалтов от Президента ,служебното правителство и острата му критика срещу зеленият сертификат , което е изразена ясна и груба антиваксърска позиция . Тази позиция в някаква степен е обществено вредна и дори опасна .

Поведение , което предполага не само оставка от поста Председател на общинското ръководство , но и сериозна санкция и наказание от БСП .Санкция и наказание,в резултат на тази неадекватна позиция, която урони престижа не само на БСП в Сливен ,но и на БСП като цяло и подхрани разпространяваните от политическите ни опоненти становища ,че БСП е против президента .

Поради това мисля ,че и на национално ниво БСП изгуби поне 1 процент избиратели ,а в областта Сливен поне 5 процента .

 

Но не само това , Сливенската общественост видя една безотговорно обществено антиваксърска позиция ,която урони престижа на БСП дългосрочно . Позиция, която не е на БСП и която се препокрива почти на 100 % с позициите на партия Възраждане .

 

 

4. Друга съществена организационна слабост на изборите от 14.11., която не е отразена в доклада и предлагам да се допълни , е ролята на областното ръководство .

5. Ако предният път Др Гагаузов беше неотлъчно в местната централа, на изборите на 11.07.,на отминалите избори/ на 14.11/ ,които явно не го интересуваха ,се появи един или два пъти.

6. Върна се от София в Сливен при откриването и закриването на кампанията.

А основното задължение на областният Председател на БСП/ Особено при Национални и Президентски избори / е да създаде организацията в областта за провеждане на изборите , да помага на общинските ръководства , да разяснява политиката и позициите на БСП . Нещо , което напълно липсваше и изборите минаха така ,все едно липсва областно ръководство на БСП в Сливен .

 

 

7. Участвах в трите последни парламентарни избора и мога да споделя ,че се запознах добре със състоянието на организацията ни в БСП в област Сливен . Състояние ,което най- меко казано намирам за тревожно и незадоволително .

 

Огледайте се ,другари ,кои останахме в БСП Сливен ,

имаме ли обществени авторитети ,

как да спечелим общественото доверие в селата и градовете на Сливенска област с организация в такова състояние .

 

Защо не се замислим ,защо нямаме членуващи дългосрочно в БСП Сливен обществени авторитети ,

хора със свободни професии , предприемачи ,

мениджъри ,

адвокати ,

нотариуси ,

лекари със собствена практика и специалисти ,

успели млади хора с визия за България и областта .

 

Основната вина за това ни състояние е на др. Гагаузов , който е областен председател навярно от 20 години . Състоянието ,в което е доведена областната и общинската организация на БСП е ,че дори и да се подадат оставки , реално нямаме подготвени авторитетни партийни функционери с визия за развитие на България, които са в състояние да поемат отговорността за областни и общински председатели .

 

Затова предлагам ,с уважение разбира се към Др Гагаузов и неговия принос към Областната организация на БСП,да направи собствена и лична оценка ,за състоянието на Партията в областта.

И отговорно ,честно и почтено на следваща наша Конференция, да ни запознае с нея и да ни сподели вижданията си КАК БСП в област Сливен да се обнови,да се промени,как да заеме достойното си място на отговорна Партия на 130 години!

Партия ,която ИМА визия за развитие на България и областта и може да привлича успели и отговорни личности,готови да работят за България и Сливенска област,а не за себе си.

Какви са вижданията на Др Гагузов за приемствеността в ръководните кадри на Областната и общинските организации на БСП!

 

Категорично заявявам ,че няма да се кандидатирам нито за общински, нито за областен председател , нямам фаворити за общински и областен председатели . Мога само да споделя представите си ,че тези ръководители трябва да са личности израснали в професията и обществото , да имат стабилни доходи от задълженията и професията, която упражняват , да имат цел да дадат на БСП и обществото, а не на гърба на БСП да правят кариера и да получават допълнителни доходи ,за да подобрят стандарта си на живот.

 

И не на последно място да са симпатизанти и членове на БСП от достатъчно дълъг период ,а да не са ПОЛИТИЧЕСКИ НОМАДИ!

.

Правя това предложение само, защото след 25 години членуване в БСП ме боли за състоянието на БСП Сливен и единствената ми цел е изграждането на обществен авторитет на Партията в Областта!

 

Ако не направим предлаганите кадрови промени до една година , за БСП -Сливен няма друга перспектива освен тотална загуба на обществен авторитет, загуба на симпатизанти и катастрофални резултати при избори .

Провал и на предстоящите след две години общински избори за кметове и общински съвети .

 

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!

 

Д-р С. Петканска

Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев