Община Сливен
Областна администрация Сливен

Автентични ястия от пиринския край, които да опитате

salam
09.11.2021 / 14:13

Банско е една от най-популярните дестинации за зимен туризъм в България. Отличните условия за ски и зимни спортове, привличат дори и чужденци от цяла Европа. Но освен от гостоприемната обстановка, красивата природа на Пирин и съхранените традиции, посетителите на градчето остават очаровани и от автентичните ястия, характерни за региона.

Банската кухня е известна със своите традиционни вкусове, предаваните през поколения рецепти и интересните имена, които ястията носят. Още една отличителна черта на банската кухня е, че в нея преобладават ястията с месо, които възрожденските банскалии са приготвяли предимно през студените зимни месеци.

Ето няколко автентични ястия от пиринския край, който задължително трябва да опитате, когато решите да посетите този регион на България:

Бански старец

Банският старец без съмнение е най-популярният сурово-сушен деликатес в региона. Днес бихте могли да си го купите от магазина, но най-добре е, ако го опитате приготвен от местните жители. Някои от тях са овладели до съвършенство приготвянето на това мезе и пазят рецепти още от своите предци, които са съхранили отличителния вкус на месния деликатес. Ако не сте го опитвали все още, добавете банския старец в своя списък с ястия от пиринския, които да пробвате.

Банска капама

Банската капама е още едно от традиционните за региона ястия, което се отличава с богат и наситен вкус, както и с това, че е много засищащо. Това се дължи най-вече на факта, че рецептата за приготвянето ѝ задължително включва няколко вида месо. Традиционно това са пилешко и свинско месо, а понякога може да бъде добавено и телешко. Към тях се слага още сланина или кървавица. Ястието е допълнено и от ориз, кисело зеле и цвекло. Тази богата комбинация от вкусове прави ястието толкова уникално. Препоръчително е да се консумира през студения сезон, в компанията на чаша червено вино, която отлично допълва удоволствието от традиционната банска капама.

Ако се изкушавате да пробвате, но скоро не планирате да посетите Банско, може да си я приготвите капама вкъщи. За целта е нужно да изберете пресни съставки и да откриете подходяща рецепта. В Kaufland ще може да изберете от голямото разнообразие на различни видове месо с доказано качество и гарантирана свежест.

Чомлек

Още едно интересно ястие със също толкова интересно име е чомлек. Едва ли ще се изненадате, че то също включва месо в основните съставки за приготвянето му. Това автентично ястие се приготвя със свинско или телешко месо и по-специално джолан. Към месото се добавят и картофи, които правят ястието още по-вкусно. Разбира се, не могат да се пропуснат и подправките, които ще направят ястието още по-неустоимо. Тайната при приготвянето на чомлек се крие в използването на специален глинен съд, както и печенето на бавен огън. Местните хора издават, че така месото става много по-крехко и поема от подправките. Звучи чудесно, нали?

Още една отличителна черта на банската кухня е, че в нея преобладават ястията с месо , които възрожденските банскалии са приготвяли предимно през студените зимни месеци. В Kaufland ще може да изберете от голямото разнообразие на различни видове месо с доказано качество и гарантирана свежест.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев