Община Сливен
Областна администрация Сливен

КОВИД -19 , ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ И НЕОБХОДИМОСТ ОТ ЗДРАВНА РЕФОРМА

08.11.2021 / 07:32

Вече трета година цялото ни общество живее в среда на разпространение на болестта Ковид -19 , ситуация която постави здравната система в центъра на общественият интерес .

През този период се проявиха и показаха две основни истини за Българското здравеопазване.

 

✅Едната и добрата е, че българските лекари всеотдайно и отговорно изпълняват задълженията си и получиха обществено признание .

 

✅А втората показа големите слабости в системата на здравеопазването в България, които се натрупаха в периода на прехода от вече 30 години .

 

✅Ще изразя отново становището си , че главната причина за настоящите проблеми се дължи на факта ,че преди повече от 20 години се започна реформа в здравеопазването ,която имаше пазарна насоченост и философия, но която не беше завършена. И вече над 20 години, никоя управляваща партия или коалиция не положи усилия към завършване на реформите в здравния сектор .

 

Всичко това доведе до реалността ,при която видно е , проблемите стават все по-големи, а качеството на здравната услуга все по-ниско и голяма част от работещите в здравеопазването се налага да емигрират.

 

✅Моделът на здравеопазване в България, при който имаме една монополна ЗОК, лични лекари- еднолични търговци и болници- търговски дружества, доведе до ситуация, да се гледа на здравето през призмата основно на финансовият и пазарен интерес ,но без възможност гражданина да се постави в центъра на този модел , по начина да избира къде да се осигурява здравно .

 

✅Тези обстоятелства доведоха до ниският здравен статус на отделният гражданин и изместване фокуса на здравната система, от този да служи на пациента , към този да генерира средства за печалби . Или ,по-точно да се каже , към финансов интерес, който минава през взаимодействие с административният орган- монополната здравноосигурителна каса и ражда корупция ,съответно лоша здравна услуга.

 

✅Ситуация, която доведе до изкривявания и слабости в грижите за гражданите, в принизяване труда на лекарите и уронване престижа на лекарската професия .

 

✅Обстятелство ,което е в интерес само на шепа инвеститори в частни болници, на търговците на лекарства и медицинско оборудване, на висшите администратори в здравеопазването и на управителите на държавните и общински здравни заведения.

 

✅На всички ни е ясно, че трябва да се направят промени, които да са насочени към гражданите, с цел подобрение на здравните услуги, но и с цел достойна обществена оценка на труда и усилията на лекарите и останалия медицински персонал.

 

✅Към момента представителите на политическите сили имат две основни тенденции за продължаване на реформите в сферата на здравеопазването .

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев