Община Сливен
Областна администрация Сливен

КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУТИ СА СРЕД НАЙ-ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ПАНДЕМИЯТА И АКО ДЪРЖАВАТА НЕ ИМ ПОМОГНЕ, ГИ ОБРИЧА НА ФАЛИТ

gerdjik
07.11.2021 / 17:38

Министерство на културата бави средствата за държавните театри и културните институти в страната, въпреки че вследствие на пандемията те са сред най-пострадалите сектори и са в тежко финансово състояние. Това алармираха директори на театри и музеи в Сливен, по време на среща с проф. Анастас Герджиков. Те потърсиха подкрепа от кандидата за президент в усилията си да бъдат чути от държавата.

Въпреки тежката ситуация, в която се намира театърът, липсва дебат и комуникация с Министерство на културата. Няма дебат с министъра по проблемите, с които се сблъскваме ежедневно. Не се търси решение. Говори се за смяна на методиката на финансиране и в тази тежка ситуация, това трябва да бъде обсъдено внимателно. А заради мерките, приходи няма. Това граничи с умишлено престъпление, защото ние сме сред най-тежко засегнатите от мерките срещу коронавируса. Въвеждането на зелените сертификати е пълен фарс, защото едва 14,5% от населението в община Сливен е ваксинирано. Публиката все повече губи рефлекса си да посещава театър. След като приходите от билети драстично спаднаха заради въведените ограничения, за да не генерираме загуби, ние не трябва да работим. Движим се по ръба на бръснача и не знаем, дали утре ще имаме представления или ще сме безработни, сподели директорът на Драматичен театър ”Стефан Киров” в Сливен Радост Костова. Тя бе категорична, че след падане на мерките, поне половин година театърът ще остане в колапс.

Творците цитираха и официална статистика за страната, според която през пандемичната 2020 г. представленията в театрите са намалели с 56%, а посещенията на зрители – с близо 70%, сравнено с предната година.

„Културните институти като цяло са сред най-тежко пострадалите в пандемията. Трябва да има реални мерки за съхранението им и да се отделят средства от бюджета в подкрепа на тяхната дейност. Държавата е длъжна да помага в тези тежки времена и да компенсира финансовите последици от мерките срещу коронавируса. Не може да се оставя цял сектор на командно дишане. Ако не поддържаме културните институти, щетите от отсъствието на нормален културен живот ще се отразят дългосрочно на духовността на нацията“, категоричен е кандидатът за президент. Именно театрите, музеите, читалищата и библиотеките са средищата на просвета у нас, които културно и духовно ни обединяват, допълни той. Професор Герджиков припомни, че депутатите в Европейския парламент са приели резолюция с препоръка поне 2% от Механизма за възстановяване и устойчивост, който е част от Плана за възстановяване, да бъдат заделени за сектора на културата и творчеството. В момента у нас са заложени много по-малко средства и това не е добър индикатор. „Може би подкрепата за културните институции не е сред приоритетите на служебния кабинет, но липсата на средства е пагубна както за хилядите български творци, така и за духовността на нацията“, коментира проф. Герджиков.

Министърът на културата беше забравил да включи допълнително средства за култура при актуализацията на бюджета. След намесата на народните представители все пак бяха определени и гласувани 16 млн. лв., в които бяха включени и средства, с които да бъдат покрити нарастващите сметки за ток на културните институции. Както става ясно, част от целевите средства няма да могат да бъдат усвоени, заради некомпетентно управление от страна на служебното правителство, каза проф. Герджиков.

Директорът на Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ Николай Сира-ков предложи да се изготви национална стратегия, която да обединява културни институти, туристическия бранш, хотелиери и ресторантьори, които да работят заедно, за да се популяризира България като туристическа дестинация, включвайки и посещения на музеите и галериите. Необходимо е да се създаде цялостна стратегия за развитие на културната сфера със стъпки, отчитащи спецификата на регионите, състоянието на културната инфраструктура и творческия потенциал, каза Сираков.

Заставам изцяло зад исканията на творците. Трябва да има по-добри стратегически политики за цялостно развитие на културния сектор в страната, каза проф. Анастас Герджиков. Имате съмишленик в мое лице, ще помагам по всички възможни начини. “Необходими са спешни мерки за съхранение и за стимулиране на българското изкуство и българската култура. Виждаме, че в днешното ожесточено време, липсата на духовност и култура се превръщат в по-голяма заплаха от демографската криза. Българите изчезват не само като брой, но и като „нация на духа“, заяви проф. Герджиков.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев