Община Сливен
Областна администрация Сливен

Поставят ваксини в центъра на Сливен

19.10.2021 / 14:26

Мобилен кабинет за поставяне на ваксини срещу COVID-19 започва работа от 20 октомври, сряда, в района на кооперативния пазар в центъра на Сливен, съобщиха от областната администрация. Всеки желаещ може да го посети от 12 до 18 часа, в периода от понеделник до петък, включително. Обсъждат се предложения за работа и в съботните дни. Ваксинирането ще се извършва от медицински лица – доброволци.

 

Инициативата е на зам. областните управители Антоний Андонов и Димитринка Петкова и се осъществява със съдействието на РЗИ, лекарската колегия и подкрепата на кмета на община Сливен Стефан Радев. Целта е гражданите да бъдат още по-улеснени в достъпа до имунизация срещу заболяването, както и да се популяризират ваксините като начин хората да бъдат защитени в условията на епидемия.

 

Водят се разговори за разкриването на мобилни ваксинационни пунктове и на други места в Сливен и областта, където има голям поток от хора. Обсъжда се и възможността за разкриване на мобилни кабинети за прегледи на болни в отдалечените населени места, където достъпът до медицинска грижа е затруднен. Паралелно с това областната администрация продължава активната си работа за популяризиране на ползите от ваксините. Зам. областният управител Антоний Андонов проведе среща със здравните медиатори, неформалните лидери и религиозните водачи в кв. „Надежда“. Участниците заявиха, че има, макар и малко засега, желаещи да се ваксинират. Но настояха специалисти да разяснят пред местните жители каква е ползата от ваксините и да отговорят на техните въпроси.

 

Ваксинационната кампания в област Сливен протича с бавни темпове. Досега по-малко от една пета от населението на възраст на 12 години в областта е със завършен имунизационен статус. За да възвърнем нормалния ритъм на живот, на работа и социални контакти, трябва най-малко 70 процента от населението да е ваксинирано.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев