Община Сливен
Областна администрация Сливен

Сливен е в готовност за зимен сезон 2021-2022 г.

zima
15.10.2021 / 15:07

Отчитайки обстановката и разпоредените противоепидемични мерки към момента, Щабът за изпълнение плана за защита при бедствия днес проведе заседание за готовността за зимен сезон 2021-2022 г.

 

По време на срещата кметът Стефан Радев, който е и председател на Щаба посочи, че приоритет на Община Сливен, освен справянето с коронакризата в момента, е и нормалното функциониране на обществения живот и навременни реакции в променящата се метеорологична обстановка. Това по думите му е необходима превенция за пътни инциденти, застрашаващи живота на хората и целостта на пътната инфраструктура.

 

„Общата ни отговорност е да запазим нормалния обществен живот в нашата община, да проверим степента на готовност с управленския капацитет, планирането на адекватно приложими мероприятия и подходящата техника за поддържане на нормална проходимост на улици и общински пътища“, подчерта кметът Радев.

 

В заседанието участваха представители на РС ПБЗН, Районно управление Полиция при ОД на МВР, ВиК-Сливен, Електроразпределение-ЮГ, Областно пътно управление Сливен, РЗИ Сливен, Държавни горски стопанства Стара река и Сливен, „Общинска охрана и СОТ“ и ОП ,,Градска мобилност“. Всеки един от присъстващите представи с кратък доклад проведените подготвителни дейности и готовността на ведомството за действие и взаимодействие през предстоящия зимен период. Сред посочените дейности бяха обсъдени навременното ликвидиране на възникнали аварии по електрическата и водопреносната мрежа, навременното подсигуряване на критичните участъци от пътищата, за да не попаднат хора в капан на непроходимост, проверка наличие на опасни дървета на границата на пътищата, опасни за блокиране на движение, както и навременно евакуиране на закъсали хора. Отчете се персоналната отговорност на кметовете и кметски наместници по населени места с акцент и върху осигуряването на населените и минимума резерв в домакинствата от хранителни стоки и стоки от първа необходимост за справяне при възникване на сложна ситуация.

 

От своя страна секретарят на Щаба инж. Снежана Кънева посочи, че Община Сливен поддържа непрекъсната връзка и обменя информация с дежурните екипи и щабовете, както и с кметовете на населените места. Тя обърна внимание и на това, че е създадена организация за постоянно дежурство на автомобили и длъжностни лица, които ще осъществяват контрол и координация с фирмите по поддържане на улиците, спирките, тротоарите и местата за обществено ползване. Приоритет при снегопочистването са мостови съоръжения, подходи към здравни, учебни и социални заведения и други обществено значими сгради, основни булеварди и улици за движение на обществения транспорт.

 

Във връзка с доклада на началника на РС ПБЗН, Община Сливен поема ангажимент да бъдат закупени акумулаторни батерии за специализираните автомобили, с помощта на които при сложна зимна обстановка ще се осигури евакуация на хора и доставката на продукти.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев