Община Сливен
Областна администрация Сливен

Доброто взаимодействие между институции е гарант за провеждане на честни избори

11.10.2021 / 19:06

Работна среща, председателствана от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков, се проведе днес в сградата на Областната дирекция на МВР в Сливен. Участие взеха областният управител Минчо Афусов, директорът на ТД ДАНС Стоян Димитров, административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратура в Сливен, Веселин Гангалов и Катя Колева, началникът на сектор БОП –Сливен Слав Добрев, ръководството на ОДМВР-Сливен и началниците на районните управления в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Целта бе обсъждане на съвместната организация на предстоящите избори на 14 ноември=

Обединиха се мнения и се набелязаха конкретни стъпки, с които да се гарантира свободната воля на избирателя. Обсъдени бяха действията по осигуряване на обществения ред в изборния ден, недопускане на нарушения на изборния процес и предотвратяване извършването на престъпления спрямо политическите права на гражданите.

От началото на октомври правоохранителните органи в област Сливен работят по отношение на превенция и недопускане на контролиран вот. Извършват се беседи с лица, за които има информация, че е възможно да участват в схеми с купуване на гласове, срещи с формални и неформални лидери в някои от кварталите и махалите, проверяват се фирми във връзка с евентуално упражняване на корпоративен вот, уточни директорът на ОДМВР-Сливен.

Обсъдиха се организационни въпроси, касаещи транспортирането на изборните машини и книжа, охраната на избирателните секции, обследването на изборните помещения, организацията и разпределението на ресурсите при евентуален балотаж, както и контролът по спазване на противоепидемичните мерки.

От страна на прокуратура беше отчетено доброто взаимодействие с полицията на предходните избори. Административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратура изтъкнаха като основен фактор за постигнатите резултати бързата реакция и добрата комуникация между двете институции.

Областният управител отбеляза, че предстоящият вот две в едно- за парламент и за президент, няма аналог. Това от своя страна ще изисква ангажиране на голям ресурс и добра организация. Той изрази надежда, че постигнатите резултати от предходните избори, благодарение на доброто взаимодействие между институциите, ще бъдат добра основа за гарантиране политическите права на гражданите и провеждане на честни избори.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев