Община Сливен
Областна администрация Сливен

ЦИК ще определи състава на РИК -Сливен

rik
19.09.2021 / 12:50

Съставът на Районната избирателна комисия – Сливен ще бъде определен от ЦИК. Проведените на 19 септември от областния управител Минчо Афузов консултации с парламентарно представените партии и коалиции не приключиха с консенсус, съобщиха от областната администрация.

 

Съставът на РИК – Сливен трябва да е от 13 члена, като нито една партия или коалиция не може да има мнозинство в комисията. По време на консултациите участниците трябваше да постигнат съгласие относно номинациите за председател, двама зам.председатели и секретар на комисията, които също не могат да бъдат излъчени от една и съща партия или коалиция.

 

Пълен консенсус имаше за предложенията на „Има такъв народ“ за председател на РИК – Сливен да бъде назначена Елизабет Кендерян и на номинацията на ДПС за секретар да бъде назначена Севда Османова.

 

За двете зам.председателски места бяха излъчени три кандидатури: на Росица Тодорова от „ГЕРБ – СДС“, Мария Чомпова от „БСП за България“ и Пепа Митева от „Демократична България – обединение“. След дадена 10-минутна почивка консенсус бе постигнат за кандидатурата на Мария Чомпова. Кандидатурата на Росица Тодорова бе подкрепена от „Има такъв народ“ и ДПС, а на Пепа Митева – от „Изправи се! Мутри вън!“ и „БСП за България“.

 

След като протоколът от проведените консултации бъде подписан, областният управител ще го изпрати заедно с направените предложения за членове и резервни членове на РИК-Сливен до Централната избирателна комисия за определяне на състава й.

 

На консултациите присъстваха гл.секретар Кирил Аврамов и екипът на областната администрация за организация на изборите на 14 ноември.

 
 

Copyright © 2008-2023 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев