Община Сливен
Областна администрация Сливен

„Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

14.09.2021 / 15:12

От началото на месец септември на територията на ОДМВР-Сливен е в ход традиционната акция по пътна безопасност „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. В рамките на акцията са проведени срещи с училищните ръководства и охранителните фирми, извършени са проверки на пътните знаци, маркировката, осветлението и предпазните ограждения в районите на учебните заведения в областта. Служители на Пътна полиция и ОДМВР-Сливен извършват контрол по спазване предимство на пешеходни пътеки, движение на пешеходци и пресичане на определените за това места. Акцията продължава до 31 октомври като в нея са включени беседи по пътна безопасност с най-малките в детските градини и такива в по-горните класове, съобразени с предприетите противоепидемични мерки и съгласуване с ръководствата на учебните заведения.

От 15 до 22 септември ще се проведе Седмица за превенция на детската пътна безопасност, през която са планирани специализирани операции с акцент контрол в района на пътните участъци от и към учебните заведения, автобусните спирки и пешеходните пътеки в районите на големите булеварди и по-натоварените улици в населените места в Областта.

21 септемврии е обявен за Ден на превенция, като на национално ниво се провежда под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата”, който е в рамките на Дните на безопасност на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS) на Европейската мрежа на службите на пътна полиция. По линия на ROADPOL от 16 до 22 септември се планира специализирана операция за контрол на концентрацията на пътя, тъй като разсейването на водачите е една от основните причини за възникване на пътни произшествия.

За летния период от 1 юни до 31 август тази година на територията на ОДМВР-Сливен са възникнали 9 пътни произшествия с деца до 17-годишна възраст с 13 ранени и 1 загинал.

ОДМВР-Сливен съветва да се избере най-безопасния маршрут до и от училище, като превантивно се премине с родителите, както и ежедневен родителски контрол и съпровождане на децата в началните класове. Да се внимава при пресичане на големите булеварди „Ст.Стамболов”, „П.Хитов”, „Хаджи Димитър”, „Ст.Караджа” и „Цар Симеон” в град Сливен; улици ”Цар Освободител”, „Проф. М. Балкански”, „Л.Каравелов” и „П.Енев” в град Нова Загора; улици „Г.С.Раковски” и „Луда Камчия” в град Котел; улица „Княз Борис I” в град Твърдица.

Да се пресича на обособените за това места и с повишено внимание.

 

Отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция" са разработили практически препоръки за безопасност при движение от и към училище за учениците, техните родители и водачите на МПС.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев