Община Сливен
Областна администрация Сливен

Девет пъти се увеличиха болните с COVID-19

16.08.2021 / 16:55

От 18 на 157 души нараснаха болните с COVID-19 в област Сливен от края на юли до средата на август, съобщиха от Областния кризисен щаб. Увеличението е от близо 9 пъти. Сред тях преобладават лицата, които са диагностицирани през последната седмица – 79 души.

 

По данни на РЗИ, към момента 43-ма от болните са хоспитализирани в COVID-отделенията в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и Военната болница в Сливен и в МБАЛ „Св. Петка Българска“ в Нова Загора. Останалите пациенти провеждат лечението си в домашни условия, под наблюдението на личните лекари. Инфектираните лица са пристигнали от рискови зони или са се заразили в семейни огнища. Сред тях има и едно дете. Лечението му се провежда под домашна карантина. Няма огнища на работното място.

 

Излекуваните през миналата седмица са 12.

 

За съжаление, пациентка на 52 години, с придружаващи заболявания, изгуби битката с коронавируса. Щабът изказва съболезнования на семейството и близките.

 

Заболеваемостта в областта е 80 души на 100 000 души население и още остава под средната за страната от 114 на 100 000 души. Прогнозите на здравните власти са, че заразените ще се увеличават. Очаква се до края на седмицата Сливенска област да бъде оцветена от зелено в жълто на картата, както вече стана с други области в страната.

 

„Темповете, с които се увеличават болните и съответно – хоспитализираните пациенти, будят тревога. Спазването на мерките и ваксинацията могат да ни помогнат по-леко да преминем през четвъртата вълна на епидемията. Силно се надявам, че всеки ще прояви отговорно поведение в този момент“, каза областният управител и председател на щаба Минчо Афузов.

 

През изминалата седмица са приложени 1 476 дози ваксини. Общият брой на поставените дози от началото на кампанията е 41 333. Половината от тях са на лица със завършен имунизационен статус, което представлява 20 355 души.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев