Община Сливен
Областна администрация Сливен

Лекар и пациент от Сливен станаха герои в национална кампания за сърдечната недостатъчност

07.08.2021 / 20:11

Пациент от Сливен и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

 

На 72 години Димитър е деен почти колкото на младини. Знае го цял Сливен – цял живот работи в държавната свинеферма, а след като се пенсионира, продължава с животновъдството – професия която обича и разбира. И когато по спешност влиза в болница и чува, че сърцето му е много увредено и трябва сериозна операция, най-голямата му мъка е, че не може да работи. Но съвременните лекарства, вярата му в лекаря и усилията, които полага да промени живота си, го възнаграждават.

 

"Виждам пациенти като него всеки ден. Най-жалкото е страхът в очите им - че не могат да дишат, че вече не са същите като вчера. Но начини за промяна има", споделя д-р Костадинка Блецова, лекуващ лекар, специалист-кардиолог в МЦ "Кардиомед" и сливенската болница.

 

Сърдечната недостатъчност е опасно заболяване, при което сърцето няма сила да снабдява тялото с кислород. Тежка умора, задух, подуване на краката – това усещат хората, които я имат. Заболяването драстично променя живота ти, защото се чувстваш уморен дори за обичайните ежедневни дейности. 90% от болните със сърдечна недостатъчност са над 65 години.

 

Половината от пациентите със сърдечна недостатъчност умират до петата година от поставяне на диагнозата. Затова кардиолозите я определят като по-опасна от рака. Целта им е да удължат живота на пациентите, да избегнат честия прием в болница, да върнат енергията в телата им, за да бъдат отново полезни за себе си и за близките. Шанс за това дават както съвременните лекарства, така и взаимното доверие.

 

„Трябва да вярваш на човека, който те лекува. Ако не вярваш, не можеш да се възстановиш“, споделя Димитър Джелебов. А д-р Блецова е доволна, че Димитър отново е щастлив, защото живее живота, който иска.

 

Повече вижте във видеото:

 

Както и във фейсбук страницата: https://www.facebook.com/ZonaZdrave/posts/1476589712678990

 

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

 

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. По данни на НЗОК в двете области – Сливен и Ямбол, болните са около 11000 души. 90% от тях са на възраст над 65 години. Всяка година болниците в двете области отчитат над 5000 хоспитализации по повод на СН.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев