Община Сливен
Областна администрация Сливен

Чавдар Божурски: Сливен няма друга алтернатива, освен ГЕРБ и СДС

4avdar
05.07.2021 / 15:50

Чавдар Божурски е роден в Сливен. Той е юрист и бивш областен управител на Сливен. Завършил е Академията на МВР – София, а по-късно и второ висше образование, специалност "Право" в СУ "Св. Климент Охридски". Награждаван е многократно за постигнати високи професионални успехи.

Като народен представител ще се бори за една по-сигурна България в рамките на Европейския съюз. Иска по-добри условия за работа на служителите в сферата на сигурността. Това означава - по-добро ресурсно обезпечаване и по-добро заплащане на труда. Ще работи за повече ред и сигурност.

Може да подкрепите Чавдар Божурски като гласувате с № 5 в бюлетината, с преференция 112.

 

Въпрос: Защо приехте поканата да станете част от листата на ГЕРБ и СДС в Сливен?

Чавдар Божурски: Като ръководител в правоохранителната сфера и впоследствие като областен управител - знам изключително добре колко важни неща постигна управлението на ГЕРБ в ресор “Сигурност и обществен ред”.

Без да искам да намеквам нещо за опонентите ни, но помним времената, когато абревиатурата МВР имаше друго значение и колегите от системата се притесняваха да работят в нея. За последното десетилетие имиджът на органите на реда се повиши.

Освен това, на местна почва успяхме да реализираме добри политики, насочени срещу битовата престъпност. Реализирахме и програми за охраняване на реколтата - нещо изключително важно за производителите, за поминъка на хората в малките населени места.

Всичко това нямаше как да се случи без добро взаимодействие между местната и централната власт. Това е актив, който имахме и от който се възползвахме максимално. Разбира се, бяха загубени години, в които кмет от друга партия не можеше да намери път и подход към по-високите нива на управление и това се отрази на Сливен. Сега важната задача е да не се върнем в същото безвремие, когато вратите на местните управници ще бъдат затворени.

Смятам че това са достатъчни причини да приема поканата да участвам в листата на ГЕРБ и СДС. Аз съм изградил име и свой професионален път, но гледам на участието си в изборите единствено като начин да помогна на Сливен да премине леко през превратностите на времето и да има перспективи за развитие на младите хора.

 

Въпрос: Имат ли същата мотивация обаче гласоподавателите?

 

Чавдар Божурски: Вижте, всеки иска да живее по-добре. Вероятно всеки има по-високи изисквания към управляващите, които и да са те. И от отсрещната страна, по време на избори всички са щедри на обещания.

Но нека се замислим - реално коя от всички политически партии обещава нещо откровено лошо? А коя обещава нещо конкретно и изпълнимо?

ГЕРБ управлява почти десетилетие, има експертиза и опит, както и европейско признание. Хората знаят какво е направено. Видели са и партиите на статуквото, помнят Тройната коалиция…

Сега идват нови претенденти, с желание за ревизия, за реваншизъм и с твърде общи, неясни послания. Един от основните ни политически опоненти не може да събере пълна листа, за да се яви на изборите, а иска да управлява. Как ще стане това?

И така стигаме до факта, че мотивацията е относително еднаква, но измеренията на желанието и усилията да живеем по-добре са различни. Но вярвам, че в политическия живот на България няма други партии, освен ГЕРБ и СДС, които да са показали държавническо мислене и да са постигнали толкова много за страната, за повишаването на жизнения стандарт на хората.

 

Въпрос: Какво казаха хората на политиците с вота си на предишните избори?

 

Чавдар Божурски: След изборите през април хората казаха, че трябва да се върне политическият диалог. Интересно е да се види обаче дали политиците чуха това послание.

Ето, в ГЕРБ и СДС беше направена трезва оценка на ситуацията, тече обновление в структурите, а и в последните години ГЕРБ се постара да отстрани всички “гнили круши”. Няма друга партия, която само заради съмнение да отстранява ръководни кадри.

Другите (дори и сред новите) партии се пазят до последно. Виждаме коалиции по интереси, които дори не си говорят помежду си, както и партии, в които листите се пълнят на основата на други интереси, а не на политическа идеология и ясна програма за управление.

Затова трябва да е много ясно едно - желанието за ревизия и реваншизъм е единствено параван за лични и партийни интереси. Това е смокиновият лист, зад който се крие липсата на план за управление на страната.

В този смисъл - политиците не чуха хората. Видяхме какво се случи в 45-тото Народно събрание, виждаме и как зациклят процедурите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Той още не е даден на Европа, от което страната ни губи. Затова се надявам хората да оценят отговорното поведение на ГЕРБ и СДС, както и свършеното през годините. Сигурно не сме безгрешни, но поне не превръщаме институциите в детска градина.

 

Въпрос: Какви са основните приоритети, на които залагате?

 

Чавдар Божурски: Аз ще си позволя да говоря за сферата на сигурността. Ние искаме българските граждани да усетят, че има върховенство на закона и видими резултати в борбата с корупцията. Гражданите искат институциите да работят бързо и да прилагат закона еднакво за всеки.

Ще работим за разширяване на модела на мобилните екипи в СДВР и ОДМВР за посещения и срещи в населените места и осъществяване на прием на граждани в малките и отдалечени населени места с практиката на “пешия наряд” - екипи от полицаи, които с присъствието си превантивно предотвратяват нарушения на общественият ред.

Ще разширим кръга на видеонаблюдението над действията на служители от МВР, изложени на повишен корупционен риск чрез изграждането на Център за активен мониторинг в системата на МВР.

Ще разширим обхвата на автоматизираната информационна система „Единен център за обработка на нарушения“, като поетапно ще включим всички областни дирекции на МВР. Задачата на този център е да обедини обработката на електронните фишове от цялата страна, с което „ дребната“ корупция по места ще бъде сведена до минимум.

Дирекция “Вътрешна сигурност” в МВР ще продължи да се бори срещу корупционни прояви на служители и да подобрява мерките за предотвратяване на такива прояви в системата. Взаимодействието с прокуратурата даде съществени резултати при разследването им. Това сътрудничество ще се приложи и при проверки на сигнали за корупция, постъпили на автоматизираната телефонна линия и интернет страницата на министерството.

Разбира се - ще работим приоритетно и за намаляване на жертвите на “войната по пътищата”, за ограничаване на мигрантския натиск и ще продължим високо оценените от Европа усилия по опазването на границите ни. Все пак нашата граница е външна граница на Европейския съюз и очакванията към нас са завишени.

 

Въпрос: Имате ли опасения за провеждането на изборния процес?

 

Чавдар Божурски: Опасения винаги можем да имаме. Аз не искам да коментирам работата на колегите в ОДМВР и областната администрация, няма да е коректно. Но нека не забравяме едно - ГЕРБ няколко пъти печели избори, когато държавната машина работи срещу партията. Да си припомним - по времето на Станишев ГЕРБ нямаше такова присъствие във властта, но спечели избори. По времето на Орешарски БСП отново кадруваха в администрацията, опитваха се да предрешат резултата, но хората отново избраха ГЕРБ.

Но вместо да говорим за опасения, нека се обърнем към възрастните гласоподаватели - машинното гласуване не е сложно, не е трудно, не е голямо предизвикателство! Не се притеснявайте да излезете, за да гласувате на 11 юли. А защо не - това да е и с номер 5!

 

Въпрос: А какво ще кажете на хората, които се колебаят за кого ще гласуват?

 

Чавдар Божурски: Знаем, че сме длъжници на мнозина. Знаем, че има още много работа да свършим, да се коригират нередности, да се направят промени. Повечето политически формации дават акъл какво трябва да се направи. Но само ние знаем как.

Ако разчитате на труда си, ако искате да има нормални условия за живот и да има перспектива за децата - Сливен няма друга алтернатива, освен ГЕРБ и СДС.

Да се оттърсим от емоциите и да гледаме фактите. Ето, един шоумен казва, че силата е в истината. А истината е, че неговата листа в момента не е запълнена и наполовина. А всичко, което поне малко ни кара да се чувстваме свободни, сигурни, европейци, е постигнато през годините или от СДС или от ГЕРБ. Затова - отбележете номер 5 при машинното гласуване! А ако се доверявате на опита, експертизата и честния ми подход - ще се радвам да отбележите и преференция 112.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев